четвер, 21 листопада 2013 12:56

Замість книжкових магазинів відкриваються аптеки

Замість книжкових магазинів відкриваються аптеки
Фото: bookforum.ua

У Кіровоградській, Миколаївській, Житомирській і Київській областях останнім часом збільшується кількість книгарень. Проте у Криму, Херсоні, Львові та Хмельницькому кількість книжкових магазинів зменшилась. Про це Gazeta.ua повідомив директор Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини Михайло Ватуляк.

"У половині районів Львівської області узагалі нема книгарень. Серед міст України Львів посідає третє місце з кінця за книгорозповсюдженням. У нас райцентри Буськ, Дрогобич, Жидачів, Перемишляни нема де купити книжку. Проте попит на книжку є. Ми своїми силами відкрили на початку листопада книгарню у містечку Пістомити. Так за перший тиждень вона вторгувала 12 тисяч гривень."

Ватуляк додає, що сьогодні прибуток від продажу взуття становить 300%, від книжок - 25%.

"Держава має давати книготорговцям комунальні приміщення. Адже яка книгарня витримає, як оренда комерційного приміщення в супермаркеті - 60 тисяч доларів за квадратний метр. Але у Львові є добра традиція: Львів – це єдине місто в Україні, де комунальні приміщення, у яких представлена українська книжка, віддають в оренду за 1 гривню на рік. На практиці такі приміщення віддають під алкоголь, аптеки. В Україні є купа законів, які зобов'язують місцеву владу ці площі віддавати під книги. Однак все залежить від влади на місцях."

За постановою Кабміну, на 20 тис. населення має бути мінімум книжковий кіоск на 20 кв. м. В Україні зараз є приблизно 9 700 книгарень, з яких у Львові – близько 25.

Зараз ви читаєте новину «Замість книжкових магазинів відкриваються аптеки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути