субота, 16 листопада 2013 22:11

На нічній екскурсії у Львівському оперному театрі звучав голос Соломії Крушельницької
12

Цього року вперше під час фестивалю "Ніч у Львові" відбулась нічна екскурсія оперним театром "Голос Соломії Крушельницької". Екскурсію у п'ятницю вночі провів відомий львівський екскурсовод Петро Радковець.

Перша із трьох нічних екскурсій розпочалася о 22:00. Групу із майже 30 осіб зустрів директор Національного Оперного театру імені Соломії Крушельницької Тадей Едер у вестибюлі.

Перший камінь у фундамент театру був закладений в червні 1897 року. Проектував і зводив театр відомий в Європі архітектор Зігмунт Горгольовський — автор багатьох монументальних споруд в Польщі і Німеччині. Вартість будівництва становила 2,4 мільйона австрійських крон.

"Відкрився театр для глядача 4 жовтня 1900 року. Цього вечора в приміщення театру відбувся показ прем'єри — лірико-драматичної опери "Янек" В. Желенського — про життя карпатських верховинців. Театр побудований в архітектурному стилі ренесансу і бароко. Архітектурне оформлення театру чудове і зовні, і всередині. До 1939 року він називався Великий міський театр. Багатоярусний глядацький зал Львівського Оперного театру розрахований на 1800 місць" – розповів гід Петро Радковець.

Відвідувачам театру показали дзеркальне фойє з погруддями Соломії Крушельницької, розкішно оздоблений вестибюль з мармуровими сходами, вражаючою скульптурою та унікальними картинами на склепінні. А також зал глядачів у формі ліри з імператорською та маршальською ложами, унікальною завісою "Музи на Парнасі", атлантами, що підтримують балкони, та алегоричними жіночими зображеннями на плафоні.

/media/video/526437/1_526437.mp4

У залі звучав запис в оригіналі голосу відомої на увесь світ співачки Соломії Крушельницької. В її честь і названий один із найгарніших у Європі Оперних театрів - львівський. Вона постійно підкорювала театри світу. Її голос вирізнявся дзвінкістю, соковитістю, гнучкістю, досконалою вокальною дикцією та віртуозною технікою. Перші грамофонні записи здійснило товариство "Грамофон" у Варшаві у 1903 році під час гастрольних виступів співачки. Тоді було записано десять арій та пісень. Пластинки мали однобічний запис та червоні етикетки. Нині вони вважаються надзвичайно рідкісними і тому особливо цінні.

Тривала екскурсія Оперним театром близько півгодини.

Зараз ви читаєте новину «На нічній екскурсії у Львівському оперному театрі звучав голос Соломії Крушельницької». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі