вівторок, 14 лютого 2023 09:51

Замість 8-го березня: у Верховній Раді пропонують запровадити День українки

Замість 8-го березня: у Верховній Раді пропонують запровадити День українки
Верховна Рада може скасувати свято 8 березня. Фото: slovoidilo.ua

Народні депутати пропонують встановити 25 лютого Днем української жінки, 9 березня визначити як Шевченків день, а за Днем матері офіційно закріпити другу неділю травня.

Відповідний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді. Ознайомитися з документом можна на сайті парламенту.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю, щоб встановити українські свята. А саме:

– 25 лютого – День української жінки (День українки) – День народження Лесі Українки;
– 9 березня – Шевченків день – День народження Тараса Шевченка;
– друга неділя травня – День матері.

На думку парламентарів, цей проєкт закону спрямований на визнання усталених традицій і вкорінення історичної пам'яті в культурному просторі України.

"Зараз українська нація переживає період відродження, звершилася Революція Гідності та ведеться запекла війна з агресором – Російською Федерацією. Саме зараз відновлюється український погляд на світ та формуються нові традиції нації-переможця, що вимагає закріплення і на символічному рівні державного календаря, покінчивши з нав'язаними традиціями минулої спадщини", – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Його автори обурені тим, що досі на державному рівні визначено вихідним днем 8 березня – Міжнародний жіночий день. На думку нардепів, він "встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віщує весняне тепло: що буде найкращим подарунком на 8 березня

Втім, це не єдиний "червоний день календаря", якого хочуть позбутися парламентарі.

"Для уникнення економічних втрат через ще один вихідний слід усунути інші комуністичні рудименти – насамперед так званий День праці 1 травня. Який використовувався для пропаганди в Совєцькому Союзі та Третьому Рейху…", – додали вони.

Депутати вважають, що у травні також слід позбутись "минулих рудиментів щодо святкування "Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні" 9 травня.

"9 травня використовується московським режимом як головне ідеологічне обґрунтування агресії під гаслами "боротьби з нацизмом і фашизмом", Закінчення Другої світової війни на європейському фронті у світі відзначається 8 травня. Однак в інших державах це не святковий, а траурний день пам'яті десятків мільйонів загиблих", – нагадали автори документа.

Серед них – позафракційна народна депутатка Оксана Савчук. Також Наталія Піпа, Соломія Бобровська, Ярослав Юрчишин з фракції "Голос", Ігор Гузь з групи "За майбутнє" та Ростислав Тістик – "Слуга народу".

2023 року українці будуть працювати 260 днів. Таким чином, 105 днів припадає на вихідні та свята. Якщо не буде подовжено воєнний стан, то будуть ще й додаткові вихідні.

Найбільше вихідних в році в Україні традиційно мало випасти на грудень та січень – період новорічно-різдвяних свят. Утім, через російську агресію їх скасували.

Зараз ви читаєте новину «Замість 8-го березня: у Верховній Раді пропонують запровадити День українки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути