Ексклюзиви
понеділок, 26 листопада 2007 19:07

Залишки мазуту в Керченській протоці являють загрозу для птахів

Волонтери російського відділення Усесвітнього фонду дикої природи (WWF) продовжують роботи з порятунку птахів в Керченській протоці, що постраждала через недавній розлив нафти.

"Птахи вже почали прилітати на зимівлю. Досі не прибрана частина акваторії, побережжя, і те, що лежить на воді, представляє загрозу для птахів, що прилітають, особливо, якщо вони прилітають вночі", - повідомив в понеділок координатор програм по екологічній політиці російського відділення WWF Олексій Книжников.

"Птахи, що харчуються рибою, пірнатимуть під воду і таким чином отримають забруднення мазутом, який не видно на поверхні. Потрібно ще враховувати, що вже зараз є токсична дія на екосистему - на планктон, на риб, відповідно по всьому харчовому ланцюжку", - відзначив Книжников.

За словами еколога, птахи гинуть від того, що "нафта порушує оперення, воно перестає захищати птаха від тепла і вологи". "Птах вже не може знаходитися у воді і добирається до берега. Тут - якщо берег не очищений - вона ще сильніше брудниться. Покритий мазутом птах вмирає перш за все від переохолодження і виснаження", - відзначив Книжников.

"Ми пробуємо зробити способи відлякування птахів, які можуть бути ефективні. Перелітних птахів постраждає вже не десятки тисяч, а тисячі або сотні. Природа допомагає сама, кілька днів тому там почало підмерзати, було холодно і частина птахів пролітала Таманській півострів, але зараз там знову потеплення", - сказав еколог.

За його словами, волонтери WWF і "Грінпісу" стикаються з певними проблемами при ліквідації наслідків аварії, наприклад, відсутністю відповідного приміщення для очищення птахів від мазуту.

"Потрібне тепле приміщення. Через загрозу пташиного грипу ми не можемо використовувати звичайні приміщення, тому ми шукаємо альтернативні варіанти. Ми ведемо переговори з ОАО "РЖД" про виділення залізничного вагону, який міг би стати тимчасовим притулком або намагаємося отримати хоч би декілька армійських наметів і провести туди опалення", - відзначив А.Книжников.

11 листопада в результаті шторму в Керченській протоці і акваторії Чорного моря потерпіли крах 12 суден, з них вісім російських. У воду потрапило декілька тисяч тонн мазуту і сірки, повідомляє ІНТЕРФАКС.

Зараз ви читаєте новину «Залишки мазуту в Керченській протоці являють загрозу для птахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути