понеділок, 19 травня 2008 09:54

Закарпатські русини вимагають визнати їх окремою нацією

Закарпатські русини вимагають від керівництва держави визнати їх окремою нацією. А Закарпаття – самоврядною територією у складі України. У місті Свалява русини провели мітинг та засідання Сойму. Так називається їхній народний парламент. Активісти п"ятьох обласних русинських організацій переконують: сепаратистських ідей вони не мають, а лише прагнуть відстояти свої історичні права.

Русини вимагають визнати Закарпаття автономією у складі України. А їх – окремою нацією, як це зробили вже у двадцяти двох країнах світу. Торік закарпатські обласні депутати до переліку національних меншин русинів внесли. Та на державному рівні, як народ, вони не визнані. Керівники русинських організацій запевняють: на Закарпатті живе майже 800 тисяч людей, які вважають себе русинами. 17 років тому на референдумі за статус Закарпаття як самоврядної території у складі України проголосувало сімдесят вісім відсотків закарпатців. Але результати волевиявлення проігноровані. Русини запевняють, що не мають сепаратистських ідей. А лише борються за відновлення історичних прав.

Димитрій Сидор, голова Сойму подкарпатських русинів: "Я би радив вищій владі України і всім націоналістам заспокоїтися. Русини були і є. Ми не вороги України. Ми не сепаратисти і перестаньте на нас клєветати. Ми любимо свою державу, але жорстко вимагаємо: Україна має любити і нас не лише на словах, а й повернути нам статус, який ми маємо".

Русини нагадують, що визнати їх національною меншиною Києву рекомендував Комітет з ліквідації расової дискримінації ООН. Та марно. На мітингу та засіданні свого народного парламенту русини вирішили звернутися по допомогу до Євросоюзу.

Керівники обраного русинами парламенту, так званого Прикарпатського сойму, заявили, що тепер намагатимуться достукатися до Києва через Брюссель, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Закарпатські русини вимагають визнати їх окремою нацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути