вівторок, 29 червня 2010 10:31

Захід не підтримує зазіхання Румунії на українську територію - експерт

Захід не підтримує зазіхання Румунії на українську територію - експерт

Американський експерт з питань політики та історії південно-східної Європи, а також відомий публіцист і аналітик доктор Срджу Тріфкович вважає, що Захід не підтримує територіальних зазіхань Румунії.

"Румунія не має карт-бланшу з Брюсселю або з якої-небудь іншої великої західноєвропейської столиці на свою ревізіоністко-ірредентистську політику. Насправді її статус в ЄС, і без того низький, в ще більшому ступені постраждав у результаті фінансової кризи в Греції. Основні європейські країни більш ніж коли-небудь висловлюють роздратування своїми бідними родичами по периферії Союзу. У них немає часу на особливі прохання і їх зовсім не цікавить, який саме прапор майорить над Кишиневом або Тирасполем. Вони не забаряться висловити відсутність підтримки планів Румунії, якщо їм буде запропоновано заявити про свої уподобання", - повідомив експерт в доповіді, представленій напередодні в Києві.

За словами експерта, в самій Румунії відсутній реальний консенсус щодо об'єднавчих цілей, які висуваються політичною елітою. Звичайні румуни дуже зайняті своєю повсякденною боротьбою за існування в країні, яка офіційно визнана найбіднішою в ЄС (за ВВП на душу населення). Згідно з опитуваннями лише половина населення підтримує об'єднання з Молдовою, а одна третина виступає проти нього. Варто відзначити, що серед тих, хто підтримує об'єднання, половина готова відмовитися від Придністров'я. Також у Румунії "в кращому випадку неоднозначні відносини з усіма її сусідами та напружені з двома з них".

"Україні слід інтенсифікувати свої відносини з новим урядом Угорщини, з яким у неї є спільність інтересів у тому, щоб позбавити Румунію якогось особливого або привілейованого положення в контексті регіональної кооперації та євро-інтеграції. Будапешт вже подав сигнали про свою зацікавленість у відкритті нової глави у відносинах як з Україною, так і з Молдовою", - пропонує американський експерт.

Тріфкович вважає, що виклик, з яким Україна стикається з боку Румунії, не зникне, оскільки він заснований на культурних, стратегічних і геополітичних реаліях, які є відносно постійними.

"Цьому виклику можна і потрібно знайти більш переконливу ніж у минулому відповідь, і визнання факту його існування буде необхідним першим кроком. Джерело виклику відносно слабке і вразливе. Зі своїми розмірами, ресурсами і порівняльними перевагами Україні нічого побоюватися, якщо вирішувати цю проблему відповідально, але твердо ", - резюмував аналітик.

Новий Регіон

Зараз ви читаєте новину «Захід не підтримує зазіхання Румунії на українську територію - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути