пʼятниця, 25 червня 2010 14:28

Румуни спробували взяти штурмом президентський палац

Румуни спробували взяти штурмом президентський палац

Десятки мешканців Румунії спробували 25 червня прорватися до президентського палацу в Бухаресті. Таким чином, громадяни країни хотіли висловити невдоволення планами уряду скоротити бюджетникам зарплати та пенсії.

Спроба штурму відбулася після мітингу в Бухаресті, в якому взяли участь близько 600 осіб. Після акції частина з них вирішила потрапити в президентський палац, щоб зустрітися з президентом Траяном Бесеску. Втім, поліції вдалося запобігти потраплянню агресивних громадян у історичну будівлю XVII століття.

Мітинг незадоволених бюджетними скороченнями мешканців Румунії був приурочений до засідання Верховного суду країни, який 25 червня розглядав плани уряду щодо відповідності конституції. Вже після невдалої спроби штурму палацу суд ухвалив, що урядові заходи є неконституційними.

Своє рішення суд не пояснив. Очікується, що з його прийняттям отримання Румунією кредиту від Міжнародного валютного фонду на кілька мільярдів євро буде відтерміновано.

Як заявляв раніше прем"єр-міністр Румунії Еміль Бок, скорочення бюджетних витрат (на 15 відсотків - пенсій, на 25 відсотків - зарплат) було вимогою МВФ. За його словами, це повинно зберегти бюджетний дефіцит на рівні 6,8 відсотка від ВВП. Загальна сума кредиту, який МВФ пообіцяв Бухаресту в 2009 році, становить 20 мільярдів євро.

Lenta.ru, Gzt.ru

Зараз ви читаєте новину «Румуни спробували взяти штурмом президентський палац». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути