вівторок, 18 травня 2010 15:51

Чорне море з'їдає румунські пляжі

Чорне море з'їдає румунські пляжі

Туризму на румунському узбережжі Чорного моря може скоро прийти кінець. Влада Румунії попередила, що протягом найближчих 20 років пляжі на Чорному морі можуть зникнути.

"Ми повинні зробити рішучі кроки для того, щоб перешкодити повному зникненню румунських пляжів", - попередив в понеділок директор Інституту морських досліджень в Констанці Сіміон Ніколаїв.

За останні 45 років Чорне море "з'їло" 2200 га пляжів на узбережжі, в той час як штучно були створені лише 70 га нових, повідомив Ніколаїв. Міністр охорони навколишнього середовища Ласло Борбелі сказав у неділю, що дослідження японських і датських вчених підтверджують ці тенденції.

Ніколаїв сказав, що 8-кілометрова дамба в порту Суліна затримує природну доставку піску на узбережжя. Він додав, що важкі зимові шторми також сприяли ерозії берегової лінії в Суліні, де пляж у найширшому місці має всього в 250 метрів.

Найбільше постраждала від ерозії північна частина узбережжя, на якій знаходиться популярний курорт Мамая, де берегова лінія пересунулася за останні роки вглиб країни на 500 метрів. Минулої зими, хвилі плескали вже поруч з місцевими готелями.

Ніколаїв відзначив, що заходи проти подальшої ерозії будуть дорогими. Одним з варіантів є розміщення бар'єрів на морському дні, щоб звести до мінімуму руйнівні хвилі. В якості альтернативи можна просто привозити пісок з інших частин країни і скидати його на постраждалі пляжі.

Gazeta.ua за матеріалами Newsweek

Зараз ви читаєте новину «Чорне море з'їдає румунські пляжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути