понеділок, 14 серпня 2017 14:57

Загинули 366 воїнів: опублікували результати розслідування Іловайської трагедії

Загинули 366 воїнів: опублікували результати розслідування Іловайської трагедії
В боях за Іловайськ в 2014 році загинуло 366 українських воїнів, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон / фото: Укроп

Головна військова прокуратура оприлюднила результати розслідування причин і обставин Іловайської трагедії.

Керівництво ЗС Росії організувало пряме вторгнення регулярних російських підрозділів на територію Донецької області з одночасними артилерійськими обстрілами позицій ЗСУ з Росії, повідомляє прес-служба прокуратури.

Наймасштабніше вторгнення відбулось у ніч із 23 на 24 серпня 2014 року. Сили вторгнення ЗС РФ складалися з 9 батальйонно–тактичних груп: 3500 осіб особового складу, до 60 танків, до 320 БМД (БМП), до 60 гармат, до 45 мінометів, 5 ПТРК.

Унаслідок раптового вторгнення 24-25 серпня 2014 року регулярних підрозділів збройних сил РФ та їхнього маршу в напрямку Іловайська батальйони МВС України "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", Нацгвардії "Донбас" і сили сектору "Б" потрапили в оточення сил ворога, що переважали за чисельністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За трагедії в зоні АТО нікого не покарали

29 серпня 2014 року за безпосередньою вказівкою та наказом командування генерального штабу ЗС РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових разом із трьома полоненими російськими десантниками.

За вказаних обставин вчинене віроломне вбивство 366 українських воїнів, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон. Збройні сили України понесли значні втрати озброєння і військової техніки на суму майже 300 млн грн.

10 серпня 2014 року за участю добровольчих батальйонів "Донбас", "Азов", "Шахтарськ" і "Правого сектора" спільно із ЗСУ відбулася військова операція зі штурму Іловайська. Сумарна кількість українських добровольців, які мали штурмувати місто, налічувала 200 осіб. Основна мета штурму - взяття міста, знищення укріпрайонів і блокпостів бойовиків. За однією версією, це рішення ухвалили через саботаж наказів генерала Хомчака 40-м батальйоном. За іншою, штурм Іловайська був спробою реабілітації підрозділів МВС після того, як вони самовільно залишили захоплену раніше 95-ю бригадою Ясинувату.

Зараз ви читаєте новину «Загинули 366 воїнів: опублікували результати розслідування Іловайської трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути