субота, 03 листопада 2012 14:00

За підрахунками ООН через 20-30 років українське суспільство ризикує перетворитися на "суспільство пенсіонерок"

За підрахунками ООН через 20-30 років українське суспільство ризикує перетворитися на "суспільство пенсіонерок"
ФОТО: tsn.ua

За даними ООН, Україна - світовий лідер за темпами скорочення міського населення. Швидше за все зменшується населення Дніпропетровська. До 2025 року значно скоротиться населення ще трьох міст Східної України, повідомляє "Deutsche Welle".

В останньому звіті програми ООН UN-HABITAT аналізується стан 600 міст планети з населенням понад 750 тисяч осіб. Найшвидші темпи скорочення міського населення зафіксовані в Дніпропетровську. Донецьк і Запоріжжя зайняли третє і четверте місця після угорської Будапешта. Харків, після російської Пермі, виявився на десятому.

Згідно звіту ООН, до 2025 року в Дніпропетровську будуть проживати 967 тисяч людей. Це на 16,8% менше, ніж у 1990 році. Населення Донецька до 2025 році складе приблизно 941 тисячу жителів, що на 14,2% менше, ніж у 1990 році. В Запоріжжі, відповідно, 758 тисяч чоловік (скорочення - 13,2%), у Харкові – близько півтора мільйона (8,9 відсотка).

Регіональні особливості

Основна причина скорочення населення України зберігається вже протягом останніх 20 років, розповіла DW Катерина Прищепа, координатор зі зв'язків з громадськістю Фонду народонаселення ООН. За її словами, з 1992 року смертність на Україні перевищує народжуваність. Згідно з останнім звітом Держкомстату, на 100 померлих доводиться 77 новонароджених.

Скорочення населення на промисловому Сході країни безпосередньо пов'язане з економічною кризою, вважає соціолог Юлія Біденко. Найбільш яскраво це виявилося в Дніпропетровську. Раніше там працювало багато підприємств військово-промислового комплексу, більшість яких закрилися після розпаду СРСР. "Молодь змушена їхати в пошуках роботи", - відзначає Біденко.

У Донбасі та Запоріжжі, де радянські хімічні, металургійні переробні, вуглевидобувні підприємства, а також підприємства з виробництва електроенергії виявилися більш затребуваними, темпи зменшення населення менш помітні за рахунок припливу людей з сільської місцевості та районних центрів.

Біденко наводить приклад Донецькій області, де із-за закриття шахт спостерігається відтік населення з малих міст в обласний центр.

Харків, в минулому флагман машинобудування, приладобудування і авіабудування, за словами соціолога, перетворився в "торгове місто і місто вузів". Саме студенти, які приїжджають на навчання до Харкова, і "рятують" його демографічну статистику.

Причини високої смертності

З січня по серпень тільки 2012 року, згідно з даними Держкомстату, в Україні померли приблизно 100 тисяч людей. Основні причини смерті - хвороби органів кровообігу, новоутворення. Стан навколишнього середовища в Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі і Харкові з-за відсутності ефективної екологічної політики не дозволяє більшості жителів дожити навіть до 60 років, вважає керівник екологічної групи "Печеніги" Сергій Шапаренко.

"На Донбасі взагалі немає незабруднених територій, смертність перевищує середньоукраїнський рівень на 7-10%. А в Харкові, де менше промислових викидів, населення фактично вбиває автотранспорт і пил", - відзначає еколог.

У Дніпропетровську, де плавлять метал, переробляють "неочищений" металобрухт і акумулятори, за даними місцевої громадської організації "За право громадян на екологічну безпеку", перевищення канцерогенних речовин в атмосфері "зашкалює".

Малі міста вимирають швидше

На переконання екологів, в малих містах України чисельність населення скорочується набагато швидше, ніж у великих мегаполісах. Якщо якість життя в Україні не покращиться і якщо не будуть створені економічні умови для підвищення народжуваності, то, як заявила DW соціолог Біденко, через 20-30 років українське суспільство ризикує перетворитися на "суспільство пенсіонерок": "Середній вік чоловіка зараз ледь перевищує 60 років. Жінки живуть до 70".

Фонд ООН в області народонаселення (ЮНФПА) сподівається, що більш точні відомості про все населення України дозволить отримати перепис, запланований на 2013 рік.

Зараз ви читаєте новину «За підрахунками ООН через 20-30 років українське суспільство ризикує перетворитися на "суспільство пенсіонерок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути