середа, 27 травня 2020 18:47

За перемогу в екологічному конкурсі змагалися понад 8 тис. школярів
12

Понад 8 тисяч українських школярів під час карантину долучилися до Всеукраїнського екологічного проєкту "Мішечок". За цей час учасники пошили понад 18 тисяч торбинок і мішечків, які допоможуть зменшити використання одноразових поліетиленових пакетів.

Фото учасників екологічного конкурсу "Мішечок"
Фото: facebook.com
Фото учасників екологічного конкурсу "Мішечок"
Фото учасників екологічного конкурсу "Мішечок"
Фото учасників екологічного конкурсу "Мішечок"
Фото учасників екологічного конкурсу "Мішечок"

Організатори Всеукраїнського конкурсу "Мішечок" підбили підсумки проєкту, який тривав з 2 квітня до 20 травня, та оголосили переможців.

Всього за перемогу в командному заліку змагалися понад 8 тисяч учнів із 285 шкіл та їх родини. До проєкту долучилися навчальні заклади з усіх куточків України. Організатори конкурсу відзначили, що найактивнішими були мешканці Сумської, Донецької та Полтавської областей. Роботи учасників можна переглянути в соціальних мережах за хештегом #мішечокSRW.

Разом учасники, які подавали колективні заявки, пошили 17 429 мішечків.

Також щотижня у соцмережах відзначали переможців в індивідуальному заліку за оригінальний та творчий підхід до завдання. В індивідуальному конкурсі взяли участь 608 учасників, які разом пошили 1012 багаторазових торбинок.

Головний приз, принтер для сублімаційного друку, отримає команда середньої загальноосвітньої школи №23 міста Львова. Спільними зусиллями її учні разом пошили 1716 мішечків. За словами учасників та їх шкільних кураторів, вони планують запозичити ідею конкурсу і на її основі запроваджувати власні екологічні проєкти у новому навчальному році.

Автор: facebook.com
  Фото учасників екологічного конкурсу "Мішечок"
Фото учасників екологічного конкурсу "Мішечок"

Учні Павлоградської загальноосвітньої школи №9 з Дніпропетровщини пошили 1560 мішечків, а 3-тє місце в рейтингу посіла Мелітопольська загальноосвітня школа №8, учні якої створили 307 мішечків.

"Пластиковий пакет забруднює довкілля, коли починає розпадатись. Його мікрочастинки потрапляють в землю, отруюють рослини і усе живе кількасот, а то і тисячу років. Школярі, які долучилися до конкурсу, стали рушіями моди ощадливого ставлення до ресурсів Землі. Особливість проєкту у тому, що більшість учасників шили торбинки власноруч та використовували за основу старі та непотрібні речі, тим самим давали їм друге життя. Кожна створена багаторазова торбинка - це п'ять сотень невикористаних пластикових пакетиків щороку", - розповіла засновниця Міжнародного молодіжного руху "School Recycling World" Юлія Мархель.

Лідерами стали також спеціалізована художня школа-інтернат "Колегіум мистецтв у Опішні" імені В. Кричевського з Полтавщини, Тернопільська спеціалізована мистецька школа ім. І. Герет і Центральноукраїнський державний будинок художньої та технічної творчості з Кропивницького. Усі ці навчальні заклади пошили рівну кількість торбочок - по 251.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кадри з Донбасу і мультфільми з фетрових іграшок - діти писали рецензії на книги сучасних авторів

Фіналісти отримають дипломи за участь в екологічній ініціативі та заохочувальні призи - вітамінізацію від партнерів проєкту.

"Приємно було бачити таку неймовірну активність. Визначати переможців було непросто, роботи кожного учасника достойні відзнаки. Карантин підштовхнув нас до гнучкості й дав проєкту нові можливості розвитку екологічної відповідальності в Україні. Кожен мішечок - це спільний внесок в екологічне майбутнє", - поділилася враженнями очільниця Міжнародного молодіжного руху "School Recycling World" в Україні Ксенія Ренчковська.

Організатори мріють перетворити акцію "Мішечок" на позитивну звичку використання багаторазового пакування. Яка допоможе сформувати серед українців екологічну культуру дбайливого ставлення до навколишнього середовища. Проєкт планують зробити постійним, а конкурс - щорічним, а також впровадити національну програму екологічної освіти.

Організатор проєкту - громадська організація "Міжнародний молодіжний рух "School Recycling World". Конкурс організували та провели за сприяння Міністерства освіти і науки України та за підтримки генерального партнера - компанії PepsiCo Україна.

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель запропонував Верховній Раді розглянути можливість заборони безкоштовного розповсюдження поліетиленових пакетів. За його словами, заборону доцільно ввести вже з 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «За перемогу в екологічному конкурсі змагалися понад 8 тис. школярів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути