Ексклюзиви
четвер, 21 квітня 2011 21:16

За катування у міліції 29-річний парубок отримає 48,6 тис. євро

За катування у міліції 29-річний парубок отримає 48,6 тис. євро

Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити 35 тис. євро компенсації за моральні збитки і 13,6 тис. євро компенсації судових витрат 29-річному Івану Нечипоруку, який відбуває ув'язнення в Коломиї (Івано-Франківська область) та його дружині 30-річній Наталії Йонкало, яка проживає в Харкові, за неправомірне поводження з ними у відділенні міліції в Хмельницькому.

Про це сказано в повідомленні прес-служби Європейського суду. Відповідне рішення суд схвалив на засіданні 21 квітня.

Нечипорук був затриманий у Хмельницькому в травні 2004 року за підозрою в незаконному зберіганні наркотиків. З його слів, в міліції його катували, змушуючи зізнатися у вбивстві жінки, яку було застрелено у власній квартирі за тиждень до його арешту. Крім того, його дружині, яка зараз на 8 місяці вагітності, погрожували побиттям в разі, якщо Нечипорук відмовиться взяти на себе провину, внаслідок чого він визнав себе винним.

Нечипорук кілька разів звертався до прокуратури Хмельницького з приводу жорстокого поводження з ним, але щоразу отримував відмову в порушенні кримінальної справи стосовно співробітників правоохоронних органів, незважаючи на те, що судовий лікар підтвердив наявність відповідних травм.

У травні 2004 проти Нечипорука було порушено кримінальну справу за обвинуваченням у вбивстві з метою отримання прибутку. У травні 2005 року його було виправдано, тому що суд постановив, що зізнання Нечипорука було отримано силою. Після апеляції з боку родичів убитої в серпні 2007 Хмельницький обласний суд визнав Нечипорука винним у низці злочинів і засудив його до 15 років позбавлення волі.

У листопаді 2004 він і його дружина подали позов до Європейського суду, який одноголосним рішенням визнав застосування катувань, незаконне затримання та несправедливий судовий розгляд.

Суд також визнав скаргу Йонкало, яка каже, що вона піддавалася погрозам і приниженням з боку співробітників міліції.

Зазначимо, що раніше голова правління української Гельсінської спілки Аркадій Бущенко заявив, що кожні 40 секунд в Україні співробітники міліції застосовують силу стосовно громадян.

А уповноважений ВР з прав людини Ніна Карпачова повідомила, що в 2010 році правоохоронцями замучено до смерті вісім людей.

Нагадаємо, наприкінці червня минулого року в Києві біля Міністерства внутрішніх справ пройшла акція, присвячена пам'яті "закатованих міліцією". Організатори акції встановили біля будівлі МВС символічний пам'ятник "Пам'яті жертв тортур", до якого поклали червоні гвоздики.

Зараз ви читаєте новину «За катування у міліції 29-річний парубок отримає 48,6 тис. євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути