Ексклюзиви
субота, 24 березня 2018 20:23

За допомогу дякуємо, але до ленд-лізу ще далеко — експерт про військову допомогу США

За допомогу дякуємо, але до ленд-лізу ще далеко — експерт про військову допомогу США
Конгрес США схвалив рішення про виділення Україні $620,700 мільйонів. ФОТО: joinfo.ua

Для України важлива військово-технічна допомога США, але її масштаби не можна порівняти до ленд-лізу.

Про це розповів в коментарі Gazeta.ua колишній заступник Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайомтеся, Javelin: чому він викликає паніку в бойовиків та РФ

"Анонсовано, що виділені США кошти підуть на радіолокаційні станції, засоби зв'язку, засоби берегової охорони. Можливо, якщо вирішиться питання з "Джавелінами" (переносні протитанкові ракетні комплекси. 1 березня Держдеп США схвалив продаж Україні на суму $47 мільйонів - Gazeta.ua) - на антибатарейне озброєння. Все це безумовно необхідне Збройним силам. Це підтримка, ми вдячні за все це, але є проблеми більш серйозні, хотілося б, щоб це було початком не тільки з боку Сполучених Штатів, а й інших країн в допомозі, яка стосуватиметься більш суттєвої летальної, хоча б оборонній зброї. Міністр оборони України був в США і піднімалося, в тому числі, питання по "Джавелінам". Ми вже отримуємо їх. Крім того, стоїть питання по підготовці наших військових. В першу чергу нам потрібне сучасне озброєння, про яке поки, на жаль, не йдеться. Найбільш сучасне намагаємося робити самі. Але це все непорівнянне з ленд-лізом (системою, за якою США, частково на безоплатній основі, передавали своїм союзникам у Другій світовій війні боєприпаси, техніку, продовольство і стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти — Gazeta.ua), який Америка надавала Радянському Союзу. Це непорівнянне з коштами стратегічної ракети з ядерними боєголовками, які ми віддали. Не зважаючи на те, ми вдячні за те, що вони нам дають", - розповів експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна купить вертольоти у Франції

Конгрес США схвалив рішення про виділення Україні $620,700 мільйонів.
"Згідно із законопроектом Пентагону виділяється $200 мільйонів для надання військово-технічної допомоги Україні, що на $50 мільйонів більше за асигнування 2017 року", - йдеться в офіційному повідомленні.
Державний департамент та причетні до нього агентства виділять українському уряду 420,700 мільйонів доларів. Це на $10 мільйонів більше, ніж минулого року.
"Збільшене фінансування спрямоване на посилення безпекової підтримки України за програмою "Міжнародне військове фінансування", - зазначили на офіційній сторінці посольства.

Зараз ви читаєте новину «За допомогу дякуємо, але до ленд-лізу ще далеко — експерт про військову допомогу США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути