субота, 20 березня 2021 00:59

З початку пандемії з України поїхали 66 тис. медиків - центр Разумкова

З початку пандемії з України поїхали 66 тис. медиків - центр Разумкова
Україна втрачає медиків. Фото: Reuters

З початку 2020 року понад 66 тис. лікарів і медичних працівників поїхали з України, ще майже 34 тис. медпрацівників звільнилися

"Катастрофічною є ситуація з медичними кадрами. За оцінками експертів, Україну від початку 2020р. покинули понад 66 тис. лікарів та медичних працівників. Через
пандемію коронавірусу в Україні звільнилися ще майже 34 тис. медпрацівників, більшість із яких - пенсійного та передпенсійного віку", - повідомляє Центр Разумкова у звіті "Україна 2020-2021: невиправдані очікування, неочікувані виклики".

Станом на 1 січня 2020 року, за даними МОЗ, в Україні бракувало 33 707 лікарів та 35 тис. фахівців середнього медичного персоналу.

"За даними електронної системи охорони здоров'я НСЗУ, з квітня 2020 р. в Україні звільнилися понад 5 тис. лікарів спеціалізованої ланки, при цьому нових лікарів у системі зареєструвалися лише понад тисячу", - зазначають експерти.

"На тлі катастрофічної ситуації з медичними кадрами, чисельність зареєстрованих безробітних у сфері охорони здоров'я є однією з найбільших - 28,4 тис. осіб проти 17 тис. у 2019 р. (6,4%). А кількість зареєстрованих вакансій станом на 1 листопада 2020р. у сфері охорони здоров'я складала 27,7 тис. проти 43,4 тис. у 2019 р. (7,6%)", - йдеться у звіті.

Попри брак медичного персоналу в умовах призупинення всіх планових операцій, крім екстрених випадків, відбувається заплановане масове вивільнення медичних працівників, пов'язане з масовою ліквідацією медзакладів. Так, 29% від загального числа попереджених про масове вивільнення становили працівники сфер охорони здоров'я та надання соціальної допомоги.

При цьому до польської агенції з працевлаштування подали заявки близько 2 тис. лікарів і 3 тис. медсестер з України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Агресивний чоловік увірвався у лікарню і кидався на медиків

38-річна медсестра, яка випала з вікна лікарні в місті Кам'янка-Бузька на Львівщині, лікувалася від коронавірусу. В палаті лежала разом із чоловіком. Загинула на 2-й день госпіталізації.

Зараз ви читаєте новину «З початку пандемії з України поїхали 66 тис. медиків - центр Разумкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути