пʼятниця, 18 червня 2010 13:46

З новим Податковим кодексом бізнес "спрощенців" втратить сенс - експерт

З новим Податковим кодексом бізнес "спрощенців" втратить сенс - експерт

Суттєве скорочення переліку видів діяльності для суб'єктів господарювання, що мають право працювати за спрощеною системою оподаткування, оплата внесків до Пенсійного та фонду соціального страхування на додаток до єдиного податку для багатьох сьогоднішніх "спрощенців" зроблять недоцільною їх підприємницьку діяльність.

Таку думку висловив партнер аудиторської компанії "П. С. П. Аудит", сертифікований аудитор Дмитро Сушко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Висновок такий: практично для більшості суб'єктів підприємницької діяльності-фізичних осіб спрощена система оподаткування перестає існувати", - сказав Сушко.

Як він пояснив, проект кодексу передбачає одночасне істотне скорочення кількості видів діяльності, де може застосовуватися спрощена система.

Скорочується перелік найбільш популярних видів діяльності: у сфері фінансового посередництва; посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомості; послуги оренди земельних ділянок, житлових та нежитлових приміщень; оптова торгівля і посередництво в оптовій торгівлі; діяльність у сфері права; у сфері бухгалтерського обліку та аудиту; підбір та забезпечення персоналом; діяльність з консультування з питань комерційної діяльності та управління; рекламна діяльність; діяльність у сфері інформатизації; надання послуг з доступу до мережі інтернет.

Вводиться загальний порядок сплати внесків до Пенсійного фонду, що значно збільшує витрати " спрощенців" - як фізичних, так і юридичних осіб.

Дана норма передбачає необхідність роботодавця нараховувати і виплачувати у фонд оплати праці 33,2%.

"У зв'язку з вищевикладеним вже дуже сумнівними з економічної точки зору для "спрощенців" стають вигоди від зниження ставки єдиного податку з 10% до 6%", - говорить Сушко.

Відповідно до прийнятого в першому читанні проекту Податкового кодексу, залишатися на спрощеній системі зможуть фізособи-підприємці з річним доходом до 500 тис. грн і юрособи з річним доходом до 2 млн грн. При цьому перші будуть обкладатися фіксованим податком від 20 до 200 грн на місяць, другі - за ставкою 6%. Відтепер юрособи будуть сплачувати податок щомісяця (раніше - щокварталу). У разі перевищення річного обсягу доходу він буде оподатковуватися за ставкою 15% - для фізосіб і 12% - для юросіб.

Зараз ви читаєте новину «З новим Податковим кодексом бізнес "спрощенців" втратить сенс - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути