Ексклюзиви
вівторок, 09 лютого 2010 13:10

Вийшов із ладу перший в Україні сільський водогін

Вийшов із ладу перший в Україні сільський водогін

700 домогосподарств села Великі Сорочинці Миргородського району Полтавської області стали заручниками техніки. Згоріли глибинні насоси на водогоні центральної частини села.

Про це Gazeta.ua повідомив сільський голова Юрій Донченко.

"Із водогонами у нас проблема давно, вони дуже старі і часто виходять із ладу, – розповів пан Донченко. – Ось декілька днів тому просто серед городу в місцевого мешканця лопнула труба, котра в землі лежала 30 років. Тож 50 дворів залишилися без води. Воно як, раніше водогони тягли як попало, без проекту. Тепер прийдеться розривати у людини город".

"А це із ладу вийшла найстаріша водогінна мережа села", - додав сільський голова.

Як зазначив Юрій Донченко, всього у селі 6 водогонів.

"Цілий день мотаюсь по району. Насосів немає. Та й один насос коштує від 5 тис. грн. Слава богу, що водогони не закільцьовані. А то хто зна, що й робити. До того ж у мікрорайонах Затін та Замлинянка, де передбачається підтоплення, насос також на ладан дише. Його теж потрібно міняти", - пояснив він.

"У кого є машина, той бере бідони і їде чи до лікарні, чи до інтернату. З тих водогонів бере воду. А багато хто пішки ходить із відрами по воду на сусідні вулиці та проситься до односельців", – розказав мешканець села Анатолій Коряк.

Зазначимо, водогін у Великих Сорочинцях звели в 1928 році. Це був перший сільський водогін в Україні.

Вода йшла самотьоком по трубі. Потім розгалужувалася на 3 рукави. Труби використовували чугунні. Ще й зараз ці труби експлуатуються. Водонапірна башня в діаметрі має 6 метрів. Бак вміщує 140 тис. літрів води. Під час війни в ньому з"явилися 7 кульових пробоїн. Наші умільці цей бак латали , – розповідає 73-річний Микола Суховаткін. Він був старшим в бригаді, що після війни займалась ремонтом водонапірної башти. –Бак був склепаний із металічних листів товщиною 5 мм. Заклепки в башту подавали розжареними. Така технологія давно вже не використовується.

Старожили кажуть, що через декілька років після введення мережі у експлуатацію, заборонили, щоб вода у труби йшла самопливом. Поставили насоси. Мотори цих насосів працювали на нафті.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Вийшов із ладу перший в Україні сільський водогін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути