середа, 24 лютого 2021 22:12

В'язень має постійно боятися – Станіслав Асєєв розповів про 2,5 роки полону в "Ізоляції"

Автор: Анатолій Гаєвський
  Станіслав Асєєв пробув у полоні так званої ДНР 31 місяць
Станіслав Асєєв пробув у полоні так званої ДНР 31 місяць


У донецькій "Ізоляції" цілодобово постійно когось катують. Це роблять психопати, садисти, які отримують задоволення від страждань інших. Про це розповів журналіст і письменник Станіслав Асєєв у програмі інтерв'ю "БОЧКА. Розмова по-українськи" на YouТube-каналі Gazeta.ua.

Станіслав Асєєв пробув у полоні так званої ДНР 31 місяць. Його затримали посеред окупованого Донецька на пл. Леніна, коли робив репортаж. Більшу частину полону утримували на території колишнього артцентру "Ізоляція". Його від початку російсько-української війни бойовики перетворили на концтабір. Там тримали українських військових, випадкових цивільних й власних "ополченців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катівня "Ізоляція": щонайменше 5 осіб підозрює Україна



"Усе, що робили в "Ізоляції" було спрямовано на те, щоб сформувати рефлекс страху. Щоб в'язень постійно боявся і навіть не думав про якийсь супротив, – розповідає Станіслав Асєєв. – Про більшість людей з тієї адміністрації вже є дані. Переважно це місцеві із правоохоронної системи, які при Україні були в системі МВС чи СБУ. Коли їм дозволили робити все, що завгодно, це перетворилося у концтабір, де немає жодних меж".

29 грудня 2019-го Станіслава Асєєва звільнили з полону під час обміну. Він працює експертом Українського інституту майбутнього. Восени торік вийшла його книжка про досвід полону в "Ізоляції" "Світлий Шлях": історія одного концтабору".

"Книжка – єдиний на сьогодні вид помсти тим людям. З "Ізоляції" треба зробити міжнародну проблему для Росії, щоб вони самі з ними щось зробили. Звичайно, тих людей не віддадуть нам на суд, але хоча б закриють, – пояснює Станіслав Асєєв. – Ізоляція нікуди не ділась, там сидять люди. Мій обов'язок насамперед перед собою повертати борг людям, які називають себе адміністрацією".

2 лютого на YouТube-каналі Gazeta.ua стартувала програма інтерв'ю "БОЧКА. Розмова по-українськи" із розмови з філософом, есеїстом, головним редактором UkraineWorld.org Володимиром Єрмоленком. Разом із гостями програми ми намагатимемося збагнути, що у часи змін відбувається на всіх рівнях від культури до геополітики, віднайти відповіді, як і куди рухатися Україні. Веде програму журналістка Ольга Богачевська.

Зараз ви читаєте новину «В'язень має постійно боятися – Станіслав Асєєв розповів про 2,5 роки полону в "Ізоляції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути