Ексклюзиви
четвер, 19 червня 2008 12:33

Введення нової акцизної марки дало миттєвий економічний ефект

Введення нової акцизної марки дало миттєвий економічний ефект

Виробники алкоголю збільшили замовлення на нову акцизну марку на 31,2% - очевидно, рівно на таку кількість алкоголю раніше дехто "ліпив" підроблені акцизи старого зразку

Навколо впровадження урядом нових акцизних марок для алкогольних напоїв і тютюнових виробів, які планується ввести з 1 липня цього року, вирують неабиякі пристрасті. Уряд, пояснюючи свою ініціативу з впровадженням нових марок, підкреслює, що вони дозволять максимально легалізувати ринок алкоголю, більше 30% якого, за різними оцінками, досі знаходилося в тіні. Також акцизні ініціативи Кабміну зумовлені наміром зменшити пряме оподаткування і збільшити надходження до бюджету непрямих податків, одним з яких і є акцизний збір.

Підкріплюючи свою позицію конкретикою, уряд оприлюднив статистику по динаміці замовлень нових акцизних марок. В порівнянні з марками старого зразка, їх замовлення збільшилося на 31,2%. Тобто, раз не відбулося такого великого стрибка в збільшенні виробництва міцного алкоголю в Україні, ці 31,2% і є та частина "паленої" горілки, на яку раніше дехто з виробників "ліпив" підроблені акцизні марки старого зразку. А про те, що "ліві" акцизні марки старого зразку були в Україні, свідчить той факт, що в травні- червні цього року українська служба зовнішньої розвідки, спільно з правоохоронними органами Туреччини "накрила" контрабандистів і вилучила у них декілька десятків мільйонів підроблених акцизних марок, що призначалися для українського ринку.

Використання акцизних марок старого зразку впродовж тривалого часу без змін створило умови для їх підробки, а отже зменшилися надходження до бюджету. "Сфера настільки криміналізована, що уряд в боротьбі з цими фальсифікатами, в боротьбі з корупцією в системі використання акцизних марок ухвалив рішення про введення нової форми акцизних марок", - підкреслила Юлія Тимошенко. Схоже, що це успішна ініціатива уряду.

Треба сказати, що ряд виробників алкоголю різко негативно сприйняли урядову ініціативу. Відразу, як мовиться, "на злодієві загорілась шапка". Ряд експертів СОВАТ (Cоюз оптовиків і виробників алкоголю і тютюну), істерично кричали, що урядові заходи по введенню нових акцизних марок не дадуть ефекту, а навпаки, ще більше заженуть ринок в тінь. Це виявилося неправдою. Цифри проясняють ситуацію. Збільшення замовлення на нові акцизні марки на 31,2% вивело крикунів "на чисту воду". Експерти Мінфіну стверджують, що застосування нових акцизних марок може принести 1,5 млрд. грн. додаткових надходжень до бюджету тільки з акцизного збору.

У цій історії є і абсолютно пікантні подробиці. Наприклад, поповзли чутки, що в Харкові простоюють тютюнові фабрики. Нібито тамтешні тютюновиробники не можуть визначитися з розміром дозамовлення нових акцизних марок. Воно і зрозуміло. На думку деяких представників погранслужби України, харківська область, що межує з Росією, відома тим, що через її територію йшов транзит тютюнових виробів з підробленими акцизними марками. Тому, можливо, харківські промисловці розгубилися - не можуть визначити, скільки ж в контрабандному потоці було "своїх" сигарет, а скільки "лівих".

Ефективні заходи служби зовнішньої розвідки України і урядові ініціативи планомірно "перекривають контрабандистам кисень". Згідно даним ГНАУ, в період з січня по травень 2008 року з проведених на території України підакцизних товарів до загального фонду державного бюджету України органами державної податкової служби мобілізовано 2863,2 млн. грн. акцизного збору, що на 18,5% більше порівняно з відповідним періодом минулого року.

Надходження з лікерогорілчаної продукції збільшилися на 17,7% (+206 млн. грн.) і склали 1373 млн. грн., з тютюнової продукції - на 23,6% (+201 млн. грн., або.) і склали 1051 млн. грн., із спирту - на 9,4% (+4,1 млн. грн.) і склали 47,9 млн. грн, повідомляє прес-служба ГНА України. Надходження з виноробницької продукції виросли на 10,3% (+8,6 млн. грн.) і склали 91,5 млн. грн., а з пива - на 9,6% (+26,3 млн. грн.) і склали 299,5 млн. грн. Думаємо, що з введенням нової акцизної марки всі ці надходження збільшаться ще більше, повідомляє Багнет

Зараз ви читаєте новину «Введення нової акцизної марки дало миттєвий економічний ефект ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути