пʼятниця, 23 квітня 2010 14:29

Вулканічний попел сьогодні ввечері накриє Україну

Вулканічний попел сьогодні ввечері накриє Україну

Хмара вулканічного попелу ісландського вулкану Ейяф"яллайекюль, виверження якого триває вже другий тиждень, у п"ятницю до 18:00 за Гринвічем (21:00 за Києвом) може накрити західну частину України.

Про це в п"ятницю, 23 квітня, оголосили британські метеорологи.

Сьогодні ввечері хмара попелу повинна накрити основну частину Польщі, північний схід Німеччини, майже всю Данію, південну частину Швеції, а також "зайти" на територію Білорусі.

Водночас, метеорологи прогнозують, що до 00:00 за Гринвічем суботи хмара вулканічного попелу зрушить на схід, майже повністю звільнивши Німеччину і простягнеться над східною частиною Польщі, "закривши" всю Литву і половину Білорусі.

Про якісь обмеження польотів у зв"язку з цим, поки не повідомлялося.

Дощі, у яких може бути підвищений вміст кислотних або лужних солей, принесених разом з хмарою вулканічного попелу в результаті виверження вулкану в Ісландії, теоретично незабаром можуть пройти на території Росії.

Про це заявив представник Гідрометеобюро Москви і Московської області.

"Дощова вода, яка в принципі має бути абсолютно чистою, дистильованою, в реальності вбирає в себе різні домішки, що потрапляють в атмосферу, в тому числі викиди промислових підприємств, вихлопи автомобілів, а в даному випадку продукти вулканічного виверження", - розповів він.

Експерт пояснив, що дрібні частки вулканічних викидів, що переносяться вітром на великі відстані, містять різні мінеральні домішки, які, змішуючись з дощовою водою, відображаються на хімічному складі опадів, що випадають у тому чи іншому регіоні.

За словами представника Гідрометеобюро, якщо шлейф вулканічної хмари дотягнеться до московського регіону, то опади з підвищеним вмістом солей можуть пройти і в російській столиці.

"Разом з тим, якщо зміст вулканічних домішок у дощовій воді над московським регіоном і буде зазначений, то буде незначним через віддаленість вулкана, і не вплине серйозно на здоров"я людей", - зазначив експерт.

Ісландський вулкан Ейяф"яллайекюль почав вивергатися в кінці березня. У середині квітня величезна хмара вулканічного попелу накрила всю Європу, паралізувавши авіасполучення.

За попередніми оцінками, заручниками аеропортів по всьому світу стали майже сім мільйонів пасажирів. Збитки авіакомпанії склали близько семи мільярдів доларів.

Потім активність вулкана знизилася в 10 разів, і вже 22 квітня були відкриті всі європейські аеропорти. Тисячі пасажирів, які протягом майже тижня були заручниками стихії, змогли відправитися додому.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Вулканічний попел сьогодні ввечері накриє Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути