четвер, 27 жовтня 2011 17:29

Вулкан у Південній Америці може призвести до ядерної зими

Вулкан у Південній Америці може призвести до ядерної зими

Вулкан заввишки 6 тисяч метрів раптово прокинувся в Південній Америці. Учені кажуть, що він росте з такою швидкістю, що його виверження може викликати кліматичну катастрофу.

Він знаходиться на південному заході Болівії і досягає у висоту 6 тис. метрів. Учених лякає те, що він росте з неймовірною швидкістю і накопичує магму в десять разів швидше звичайних вулканів. Якщо це зростання викличе появу супервулкана, то швидке його виверження призведе до кліматичної та демографічної катастроф. Це буде страшніше паралізованого авіасполучення в Європі навесні 2010 р., коли в Ісландії почав вивергатися Ейяфьятлайокудль.

"Це одна із зон з найбільшою вулканічною активністю на Землі. І важливо вчасно зрозуміти, до чого це може призвести, тому слід з'ясувати причини такого швидкого зростання", - заявив професор Шан де Сильва з Університету штату Орегон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гаваях прокинувся вулкан Кіла Уеа

Утурунку за класифікацією належить до стратовулканів. Це найпоширеніший тип, вони періодично викидають лаву і можуть не приносити шкоди, оскільки вона швидко застигає і не поширюється далеко.

Якщо ж швидке накопичення магми призведе до перетворення Утурунку в супервулкан, то наслідки його виверження будуть руйнівними. Попіл і сірчані гази під час викиду можуть досягти стратосфери і, немов покривалом, накрити земну кулю. Тоді промені сонця перестануть проникати в атмосферу, що призведе до зниження температури. Гази перетворяться на сірчану кислоту, яка хлине на Землю разом з опадами. Схожий ефект може викликати гіпотетична ядерна зима.

Зараз ви читаєте новину «Вулкан у Південній Америці може призвести до ядерної зими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути