Ексклюзиви
четвер, 10 вересня 2015 19:41

"Друга світова війна досі триває. Росіяни зараз використовують ту ж пропаганду, що й тоді"
15

Фото: Ярослав Тимчишин

10 вересня на площі Ринок у Львові у рамках 22-го Форуму видавців організували виставку "Українська Друга світова". На 24 стендах показали унікальні фото та факти, які показують: у боротьбі на всіх фронтах війни від Атлантики до Тихого океану брало участь 6 млн українців. У війні загинуло понад 10 млн наших громадян.

"Організували виставку через сьогоднішню ситуацію на Донбасі. Складається враження, що Друга світова війна досі триває. Росіяни зараз використовують ту ж пропаганду, що й тоді. Чуємо пропаганду про російського воїна, який визволяє гноблений народ від фашистської хунти. Чуємо пропаганду про "ополченців", які борються проти гнобителів в українській владі. Ці слова не оновлювалися з часів Другої світової війни. Але не лише люди у Росії, але й в Україні вірять у ці міфи", - каже один з авторів виставки Володимир В'ятрович.

Над цією виставкою 2, 5 місяців працював інститут національної пам'яті - вісім авторів та картограф.

"Тепер переосмислюємо роль України у Другій світовій війні. Ця війна - найглобальніший конфлікт людства, який тривав шість років. Почався 1 вересня 1939 року з нападу нацистської Німеччини на Польщу. Завершився 2 вересня 1945 року капітуляцією Японії. Воювало два політичні блоки, дві коаліції. Друга світова війна була довирішенням проблем, які не вирішили у Першій світовій війні. Перша закінчилася у 1918 році поразкою коаліції центральних держав, очолюваних Німеччиною. Країни-переможці заснували Версальський союз. Багато країн-переможців - Англія, Японія - були незадоволені умовами. Переможені країни прагнули реваншу. Також усіх непокоїв більшовизм в Радянському Союзі. Україна була найбільш не вирішеною проблемою Європи. Українців вважали найбільший бездержавним народом, який віддано боровся за свою державу. Українці займали становище, які нині займають курди", - каже Максим Майоров, співавтор виставки.

Виставка "Українська Друга світова" закриється 13 вересня.

Зараз ви читаєте новину «"Друга світова війна досі триває. Росіяни зараз використовують ту ж пропаганду, що й тоді"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути