пʼятниця, 11 квітня 2008 09:28

Всередині Республіканської партії США йде боротьба за вплив на ймовірного президента

Сенатор-республіканець Джон Маккейн - один з найбільш ймовірних претендентів на Білий Дім - виявився "полем битви" в стані своїх однопартійців. За вплив на можливого майбутнього президента борються два крила партії - так звані "прагматики" і "неоконсерватори", повідомляє The New York Times.

В основному це стосується зовнішньої політики. Але претендент на вищу державну посаду дає зрозуміти і "реалістам", і "яструбам", що прийде в Білий Дім з переконаннями щодо ситуації у світі, що повністю склалися.

Занепокоєння "прагматиків", дехто з яких дійшов висновку, що війна в Іраку або методи її здійснення є помилкою, виникло після того, як кілька тижнів тому Маккейн став імовірним кандидатом від своєї партії і почав складати більш-менш офіційний список своїх радників із зовнішньої політики, пише InoPressa.

У списку числяться кілька видатних неоконсерваторів, зокрема публіцист Роберт Каган, за сприяння якого була написана значна частина промови на зовнішньополітичні теми, виголошеної Маккейном у Лос-Анджелесі 26 березня; нагадаємо, що саме тоді він назвав себе "ідеалістом, який дивиться на речі реалістично". Згадані також аналітик з питань безпеки Макс Бут і колишній представник США в ООН Джон Болтон.

Відомі члени групи прагматиків кажуть, що також обережно ставляться до Ренді Шенеманна - старшого консультанта з зовнішньої політики у виборчому штабі Маккейна. Шенеманн, у минулому радник з зовнішньої політики в штаті екс-сенаторів Трента Лотта і Боба Доула, давно пов"язаний з неоконсерваторами. 2002 року Шенеманн заснував войовничо настроєний Комітет за звільнення Іраку, а також активно підтримував Ахмада Чалабі - іракського емігранта, улюбленця Пентагону.

"Мабуть, "боротьба за душу Джона Маккейна" - це занадто сильно сказано, - зазначив один з прагматиків - Лоренс Іглбергер, що обіймав посаду держсекретаря при президентові Буші-старшому. - Але якщо й не боротьба, то спроба, щонайменше, буде".

Маккейн, що знає про ці тривоги, на початку цього тижня сказав журналістам на борту літака, яким він користується під час передвиборної кампанії, що вислуховує поради щодо зовнішньої політики від широкого кола різних людей. "Декого з них сприймають як "консервативніше налаштованих", - сказав він, - але у мене є широкий спектр людей, з якими я розмовляю, вислуховую їх, читаю те, що вони пишуть".

Маккейн симпатизує позиціям неоконсерваторов і у деяких інших питаннях - наприклад, він виступає за жорстку політику стосовно Росії і схвалює ідею створення противаги ООН - новій міжнародній організації, яка складалася б виключно з демократичних держав.

"Вважаю, сенатор Маккейн є не стільки лінією розділу між двома фракціями, скільки мостом між ними, - сказав Шенеманн. - Є відомі діячі-реалісти, є і неокони, які підписуються під передвиборною програмою Джона Маккейна; це ще не означає, що він підписується під їхніми думками про те, як краще керувати країною", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Всередині Республіканської партії США йде боротьба за вплив на ймовірного президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути