понеділок, 26 квітня 2021 16:02

Вперше за 35 років: ліквідатори аварії на ЧАЕС та жителі Прип'яті зустріли ніч вибуху у центрі міста
6

На центральну площу міста Прип'ять у ніч на 26 квітня з'їхалися більше 40 людей. Під палацом культури "Енергетик" влаштували грандіозну мистецьку акцію Chornobyl.35 з нагоди 35-ї річниці з дня катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Автор: Анатолій ГАЄВСЬКИЙ
  Покинуті будинки відстоюють "варту". Навколо все заросло кущами та травою.
Покинуті будинки відстоюють "варту". Навколо все заросло кущами та травою.

Пусті будівлі з побитими вікнами видніються тільки у місячному сяйві. Навколо них - зарослі дерев, кущів та обпале гілляччя. Іноді чути шурхотіння трави — пробігають тварини.

За людьми спостерігають поліцейські та нацгвардійці. Забороняють покидати площу. Її загородили червоною стрічкою.

- Я багато років подорожував світом, відвідав близько 80 країн, зокрема Антарктиду, Арктику. Усюди фотографував природу, тварин, - розповідає 49-річний фотохудожник Денис Копилов. Він представляє проєкт "Чорнобиль.Ковчег". - Однак ніколи не бував у Чорнобильській зоні. Одного разу здійснив цю мрію і здивувався: не побачив чупакабр, мутантів. Лише занедбані села, міста і неймовірної краси природу.

На 11-ти фото митця видно величезні світлини із зображенням екзотичних тварин, які автор привіз у зону відчуження та перефотографував кожну під пейзажі зони відчуження. Кадри зробив на шести типах плівки, на два цифрових фотоапарати і дрон. Усього у колекції 20 знімків.

Привезти китів, леопардів, пінгвінів, жирафів у зону відчуження

- Природа Чорнобиля - це діамант України. Захотів донести цю думку всім, - пояснює митець. - Привезти китів, леопардів, пінгвінів, жирафів у зону відчуження. Тут має бути національний парк світового масштабу.

Ведуча оголошує у мікрофон початок офіційної частини. На імпровізовану сцену - звичайна чорна плівка на землі - виходять із промовами офіційні особи.

- Ми не можемо зробити тут вільний вхід, бо на території небезпечно, багато шкідливих речовин, напіврозвалені будинки, - каже перший заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження 48-річний Андрій Пляцко після виступу. - Добре, що зараз інформація відкрита. У день трагедії ми мало що знали. Але я пам'ятаю себе вже 29 квітня: ми грали на стадіоні у школі, був шалений вітер. Ніхто ні про що не казав, однак потім, звичайно, страх був.

Автор: Анатолій ГАЄВСЬКИЙ
  "Евтерпа" та PRIPYAT Pianos композитора Володимира Савіна представили музично-поетичну колаборацію.
"Евтерпа" та PRIPYAT Pianos композитора Володимира Савіна представили музично-поетичну колаборацію.

На сцену під різнокольоровим блимаючим світлом виходять молоді дівчата з гурту "Евтерпа". Вбрані у футуристичні костюми із фольгового паперу. Емоційно читають поезію "чорнобильців" та власну. Звуки музики різко відбиваються від спорожнілих домів.

- Ми маємо пам'ятати урок, який отримали тоді, і виправляти помилки, - каже Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Православної церкви України Федір, 42 роки. Проводить перше за довгі роки богослужіння у Прип'яті разом зі служителями Михайлівського Золотоверхого собору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прип'ять ожила за 35 років після аварії на ЧАЕС - фото з грандіозної нічної акції

О 01:09 оголошують хвилину мовчання. Після неї Архієпископ запалює свічку. За ним у чергу стають ліквідатори, місцеві жителі та їхні близькі, щоб запалити усі 35 свічок. Кожна символізує один рік із дня трагедії.

О 01:23 усі мовчки споглядають за свічками - саме у цей час вибухнув четвертий енергоблок.

Автор: Анатолій ГАЄВСЬКИЙ
  Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір першим запалює свічку.
Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір першим запалює свічку.

- Церква засуджує радянську владу, адже їхні дії у той період були спрямовані проти людини заради збереження свого іміджу, - розповідає Федір після служби. - У той час багато речей робили заради гордині. Це така Вавилонська вежа, яку будували люди, які заперечили ідею Бога. Зцілити гріхи можна тільки завдяки вірі. Людина - вінець Божого творіння. Держава має забезпечити їй захист.

У вікнах одного із найвищих будинків у місті на 16-му поверсі загоряються ліхтарики.

- Я з 2017 року це роблю. Сам вигадав, - цокотить зубами від холоду 42-річний Юрій Ільїн. - Дістаюся туди самотужки та запалюю багато світлодіодів. Кожного року приїжджаю із Москви. Хотілося оживити будинок, наче там досі живуть люди. Колишні мешканці називають це дивом.

Автор: Анатолій ГАЄВСЬКИЙ
  59-річна Ірина Курта була вимушена покинути Чорнобиль в 24 роки. Наразі живе у Черкасах.
59-річна Ірина Курта була вимушена покинути Чорнобиль в 24 роки. Наразі живе у Черкасах.

- Було стільки троянд у нас, так красиво. Люди були щасливі і усміхнені, - ділиться жителька Прип'яті 59-річна Ірина Курта. Жінка скаржиться на здоров'я і ходить, спираючись на палицю. - Це була звичайна ніч. Мій чоловік рибалив і бачив вибух. Він був ліквідатором. Мали 3-місячну доньку, яка зараз часто нездужає. Шкода, що сьогодні згадують тільки ліквідаторів, а у мене пенсія 1600 гривень.

- Я виїхала після катастрофи, але 10 років тому повернулася, - розповідає її сивоволоса подруга 59-річна Надія Кучерук. - Тут мій дім, завжди тягло сюди. Живу у приватному будинку, усього вистачає. Здається, навіть краще, аніж у інших містах. Кожного року всі збираються на поминальні дні, згадають минулі часи. Це традиція.

Я виїхала після катастрофи, але 10 років тому повернулася

На сцені презентують першу в Україні діджитал-ікону "Чорнобильський Спас". Величезне зображення з'являється на екрані. Ліквідатори трагедії на ній прирівнюються до святих.

Уперше у зоні відчуження з дня аварії з'являються актори з театралізованим дійством. Драму-реквієм "Нація" за однойменною книгою Марії Матіос виконують артисти Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Автор: Анатолій ГАЄВСЬКИЙ
  Вистава "Нація" у виконанні акторів Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.
Вистава "Нація" у виконанні акторів Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

- Це знакова подія, а для мене - спосіб віддати шану тим, хто боровся з катастрофою, - ділиться організаторка у помаранчевому костюмі, 27-річна журналістка Руслана Чечуліна. - Приїжджаю сюди з 2015 року. Моя бабуся організовувала дозвілля для ліквідаторів, привозила письменників. Тепер має проблеми зі здоров'ям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорнобильська аварія стала найбільшою техногенною катастрофою в Європі

На площі вимикається освітлення. Учасники акції розходяться.

Вибух на ЧАЕС стався у ніч на 26 квітня 1986 року. Був повністю зруйнований четвертий реактор атомної електростанції. Стався викид у довкілля великої кількості радіоактивних речовин. Хмара із них пройшлася над більшою частиною Європи і навіть досягнула східних кордонів США. Із Прип'яті та навколишніх населених пунктів евакуювали біля 200 тис. людей. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики.

Зараз ви читаєте новину «Вперше за 35 років: ліквідатори аварії на ЧАЕС та жителі Прип'яті зустріли ніч вибуху у центрі міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути