пʼятниця, 13 серпня 2010 11:58

Вперше в Україні порушили кримінальну справу проти інтернет-пірата

Вперше в Україні порушили кримінальну справу проти інтернет-пірата
У Луганській області співробітники управління боротьби з економічною злочинністю викрили мешканця одного з міст області.

Він розробив і запустив в інтернеті ряд сайтів, на яких незаконно розмістив для скачування піратські копії музичних композицій, фільмів та програмного забезпечення.

Як розповів полковник міліції Сергій Чубар, користувачі, які відвідували ці сайти, мали можливість завантажити файли через файлообмінні сервери типу rapidshare.com, depositfiles.com, letitbit.net.

Адміністрування цих розважальних сайтів здійснювалося за місцем проживання фігуранта, який мав доступ до інтернету за допомогою послуг Укртелекому.

Співробітники МВС встановили, що на одному з створених сайтів користувачам пропонувалися для завантаження понад 3 тисяч екземплярів піратських аудіовізуальних творів, музичні альбоми, що містять близько 2 тисяч пісень.

Також різне програмне забезпечення - більше 3 тисяч зразків, серед яких продукти таких розробників як Corel, Adobe, Microsoft, а також комп'ютерні ігри та інші об'єкти авторського права і суміжних прав.

Перегляд більше 2 тисяч піратських художніх фільмів, а також порнороликів був організований порушником в режимі онлайн-кінотеатру, через спеціалізований ресурс в домені net.ua.

"Слід підкреслити, що таку кримінальну справу за нашими матеріалами порушено вперше в Україні. Нашим колегам довелося провести колосальну роботу, щоб задокументувати цей злочин в інтелектуальній сфері", - заявив Чубар.

Луганські правоохоронці вже відправили запит правовласнику.

Зарубіжні фахівці на підставі відомостей, отриманих з Луганська, порахували матеріальний збиток, який було завдано злочинцем їх фірмі.

Розмір збитку виявився порівняно невеликим - 26 тисяч грн.

За інформацією міліції, порушник планував заробити солідний капітал.

Прибуток він отримував, по-перше, від розміщення різної реклами на розробленому ним розважальному сайті, а по-друге, від значної кількості унікальних скачувань з файлообмінника, де він розміщував програмні продукти.

Фігурант справи зайнявся злочинною діяльністю восени минулого року.

На створених сайтах він ввів функцію реєстрації користувача, тобто кожен з відвідувачів міг викладати там свої новини.

Там же він залишав для них посилання на зламані програми, які завбачливо зберігав не на серверах своїх сайтів, а на зовнішніх файлообмінних системах, де були бонуси.

"Це значить, що за кожну тисячу скачувань власнику сайту нараховувалися 10 доларів США. Таким чином, він як адміністратор сайту дозволяв користувачам завантажувати й обмінюватися піратськими програмними продуктами", - відзначили в МВС.

Раніше до найбільших сайтів-порушників авторських прав Конгрес США зарахував музичний сервіс MP3Fiesta, сервери якого базуються в Києві.

Луганск.proua

Зараз ви читаєте новину «Вперше в Україні порушили кримінальну справу проти інтернет-пірата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути