четвер, 02 серпня 2007 12:10

Вперше досягнули дна Північного Льодовитого океану


Російський глибоководний апарат "Мир-1" досяг дна океану в районі Північного полюса, спустившись на глибину 4261 метр.

Другий батискаф "Мир-2" продовжує опускатися на дно. У прес-службі Арктичного і Антарктичних HИИ уточнили, що "спуск-підйом і занурення-спливання "Світів" планується провести за 8-9 годин". Погодні умови в даний час сприятливі.

До складу екіпажа глибоководного апарату "Мир-1" входять доктор технічних наук Анатолій Сагальовіч, начальник експедиції, віце-спікер Держдуми Артур Чилінгаров і депутат Держдуми Володимир Груздев. У "Світі-2" знаходяться Євгеній Черняєв, шведський мільйонер Фредерік Полтен і австралійський полярник Майкл Макдауелл.

Батискафи повинні узяти проби грунту, які, як вважають російські учені, дозволять довести, що хребти Менделєєва і Ломоносова є продовженням Сибірської континентальної платформи і відповідно продовженням Євразійського материка, тобто російського побережжя від Чукотки до Кольського півострова.

Якщо це вдасться довести, то територія Росії збільшиться більш ніж на 1 мільйон квадратних кілометрів, причому на шельфі можна буде здобувати нафту, газ і інші корисні копалини.

За наслідками досліджень Росія подасть заявку в Комісію ООН з меж континентального шельфу на розширення своїй, повідомляє агентство "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Вперше досягнули дна Північного Льодовитого океану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути