Ексклюзиви
неділя, 30 вересня 2018 13:10

Водіям можуть дозволити кермування без прав

Водіям можуть дозволити кермування без прав
Водіїв зобовяжуть вносити документи в електронну базу поліції Фото: Autonews.ua

Українські водії зможуть не возити з собою оригінали посвідчення водія, техпаспорту на машину і "автоцивілки". Відповідний законопроект подали у Верховну Раду.

Це стане можливим, якщо дані про ці документи внесуть в електронну базу патрульної поліції. Це спростить ідентифікацію особи водія та правомірність його перебування за кермом.

Про це пише "Сегодня".

Тут внесені дві зміни. Водії, зокрема іноземці, що мають водійське посвідчення, видане їм в Україні, можуть не возити його постійно з собою. А от закордонні водійські права пред'являти доведеться, бо в українську електронну базу вони не занесені.

І друга - скасування нинішньої практики вилучення водійських прав за ДТП та проїзд на червоне світло з видачею тимчасового посвідчення до рішення суду на 3 місяці.

"При зупинці водія, який не має при собі прав, йому досить буде назвати поліцейському своє ім'я та прізвище, дату народження. Всі інші дані повинні бути в електронній базі, зокрема скан водійських прав, техпаспорта і номер поліса "автоцивілки", якщо він оформлений в електронному вигляді. Якщо ідентифікувати водія після цього не вдалося, законопроект передбачає, що така людина зобов'язана на вимогу поліцейського проїхати до найближчого відділку для з'ясування обставин", - повідомив Павло Різаненко, один з авторів документа, нардеп від БПП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові штрафи і ввімкнені фари: водіїв попередили про зміни

Автоексперт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв нововведення підтримав.

"Закон швидше технічний, але він потрібен. Важливий позитивний момент - зникне колізія, чи зобов'язаний водій передавати документи в руки патрульному, або їх досить пред'явити. Також поліцейський зі 100%-ою вірогідністю зможе визначити, справжні права у водія або підроблені, чи не позбавлений він права керування. Все це буде зафіксовано в базі даних", - пояснив Караваєв.

Якщо законопроект приймуть, Україна стане 4-ою країною в світі після Швеції, Грузії і Польщі, де діє електронна база згаданих документів. Але для цього необхідно створити єдину базу водійських прав і техпаспортів. E-база діючих полісів автоцивілки по всіх страхкомпаніях є в Моторному страховому бюро.

27 вересня, запрацював закон про правила паркування. Тепер правоохоронці можуть забирати авто на штрафмайданчик, якщо воно порушує правила дорожнього руху. Документ покликаний знищити стихійне паркування.

За новим законом передбачено три режими притягнення водія до відповідальності. Перший - за допомогою спілкування між правоохоронцем і порушником, аналізу документів і написання протоколу. Другий - в Україні нарешті з'явиться автофіксація правопорушень. Дані з відеокамер надходитимуть до поліцейського відділку. Третій - поліцейські і інспектори на парковці отримали право в ручному режимі фіксувати факт правопорушення за допомогою відеокамер, які ведуть запис місця, часу і дати ДТП або правил паркування за відсутності водія.

Зараз ви читаєте новину «Водіям можуть дозволити кермування без прав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути