пʼятниця, 18 липня 2008 09:39

Водія бін Ладена посадять довічно

Суддя в США дозволив почати перший з процесів у справах увязнених в"язниці в Гуантанамо. Першим на лаві підсудних опиниться колишній водій Усами бін Ладена Салім Хамдан. У разі виголошення звинувачувального вироку йому загрожує довічне ув"язнення.

Суддя Джеймс Робертсон відкинув заяву адвокатів Хамдана, громадянина Йемена, про те, що суд не може початися, доки їх клієнт оскаржує його правомірність.

Раніше військовий суддя в Гуантанамо відмовив у перенесенні початку слухань на пізніший термін.

Адвокати Хамдана говорять, що поки не вирішили, чи будуть вони подавати апеляцію. "Це дуже погана новина для нас, ми дуже розчаровані", - сказав один з представників захисту. Процес у справі Хамдана може початися вже в понеділок.

У червні Верховний суд США ухвалив, що підозрювані в причетності до тероризму іноземні громадяни, які знаходяться в Гуантанамо, мають право добиватися свого звільнення в американських судах. Багато ув"язнених вже намагаються таким шляхом оскаржити своє ув"язнення.

Нагадаємо, що 37-річний Хамдан був захоплений афганськими військами в 2001 році, в його машині були виявлені дві ракети типу "земля-повітря". Слід зазначити, що Хамдан - один з чотирьох полонених Гуантанамо, яким пред"явлені звинувачення за новими правилами, прийнятими в кінці 2006 року. Поки фактичному трибуналу ніхто з полонених Гуантанамо не піддався.

У грудні військовий суддя заявив про наявність достовірних свідчень того, що Хамдан працював охоронцем лідера "Аль-Каїди", а також перевозив зброю.

Хамдан визнав, що працював на бін Ладена з 1997 по 2001 рік і отримував за свою роботу 200 доларів на місяць. При цьому він заперечує причетність до діяльності "Аль-Каїди", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Водія бін Ладена посадять довічно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути