Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2012 15:18

У львівському природознавчому музеї відкрили виставку вперше за 26 років
13

Фото: Фото: Ольга Швед

18 грудня у Львівському природознавчому музеї відкрили першу виставку "Мандрівка у минуле". Її  присвятили місцевості Старуня у Передкарпатті. Там знайшли найбільш цінні експонати музею - скелети мамонта та носорога. Повністю оновлений музей відкриють не раніше 2014 року.

Природознавчий музей  - один з найстаріших у Європі. Його засновував у 1870 році  граф Володимир Дідушицький – відомий львівський зоолог. Більшу частину коштів витрачав на музей, поповнення експозиції. За його задумом, у музеї мають зберігатися лише представники фауни, які знайдені чи водяться на Галичині. Не працює з 1985 року.

Місяць тому природознавчий музей став переможцем проекту "Динамічний музей" та отримав грант на суму 10 млн. грн. на розвиток терміном на 3 роки від фонду Ріната Ахметова. Проектну заявку "Природознавчий музей: від теорії еволюції життя до практики Живого музею" одноголосно підтримали всі члени Експертної Ради. За умовами гранту працівники музею повинні відвідувати європейські освітні програми, тренінги. Для музею створять інтернет-сайт. Для людей з обмеженими можливостями обладнають ліфти, туалети.

У трьох залах на першому поверсі музею виставили найцінніші експонати — череп мамонта та тушу волохатого носорога, яка збереглася частково. Відвідувачів просять вдягати на ноги бахіли, аби не дряпати новий паркет. У першому залі зробили імпровізований вулкан із нафтою. Діючий є у селі Старуня, на Івано-Франківщині. Там знайшли більшість експонатів виставки.

"Уся виставка — це історія клаптика землі в околицях села Старуня. Випадкові знахідки законсервованих в озокериті туш, спочатку мамонта, а пізніше волохатого носорога, в одній з копалень восени 1907 року стали сенсаційними в науковому світі і прославили Старуню на весь світ. Рештки рослин, комах  відносяться до  періоду плейстоценської тундри", - каже Андрій Бокотей, куратор виставки.

У другому залі виставили череп мамонта та рештки туші волохатого носорога. Знайшли доісторичні експонати 1907 року на 12-метровій глибині на Івано-Франківщини. Збереглися вони завдяки просякненню нафтою, сумішшю солі і ропи. На стінах — лайт-бокси із малюнками- голограмами цих тварин. На стінах — фотографії із вченими, які півсотні років тому досліджували знахідки в селі Старуня.

У третьому залі є опудала тварин, які водяться на Львівщині — вовк, олень, бурий ведмідь, лісовий кіт, птахи. В кутку — збудована з хутра і кісток імпровізована хатина давніх людей.

"Це лише перша виставка. Основна робота по освоєнні гранту буде у наступні два роки. Ми плануємо зробити наш музей кращим природничим музеєм України й одним з найкращих у Європі. Насамперед кошти використаємо на побудову нової експозиції із сучасними технологіями. Що той музей, який був тоді, вже не підходить для сучасного відвідувача. Це вже не буде "музей чучел", а динамічний інтерактивний та освітній заклад. Відмовилися  від квиткових кас на вході. Буде сучасна рецепція із буклетами", – додає  Наталія Дзюбенко, головний зберігач фондів музею.

У кожному залі чергує стюарт, який знає кілька мов. Відвідати виставку можна щодня, окрім понеділка, з 11.00-18.00 год. Ціна квитка: повний – 10 грн, пільговий – 5 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «У львівському природознавчому музеї відкрили виставку вперше за 26 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути