субота, 10 жовтня 2020 15:09

У Львові помер поет та публіцист Микола Петренко

У Львові помер  поет та публіцист Микола Петренко
На 94-му році життя помер український поет та публіцист Микола Петренко. Фото: wz.lviv.ua

Ранком суботи 10 жовтня на 94-му році життя відійшов у вічність український поет, драматург і публіцист Микола Петренко.

Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

"Уся новітня історія України у житті однієї людини - поета Миколи Петренка. Від Великого Голоду - до концтаборів, примусових робіт на шахтах Донбасу і на Камчатці, від виживання у цензурній клітці Радянської України - до небувалої популярності джазового хіта "Намалюй мені ніч", від стограмової пайки хліба - до входження його віршів у шкільну програму Нової української школи. Був глибоким совісливим чоловіком, з гумором і великим талантом. Наприкінці жовтня 1942 року Миколу Петренка вивезли з Полтавщини на примусові роботи до Янівського концтабору у Львів. Тут, у нашому Львові, і завершився його шлях життя і любові. Світла пам'ять поету і людині", - наводить пресслужба міськради слова мера Львова Андрія Садового.

Микола Петренко є автором понад 100 книг: поетичних збірок, прози, п'єс, гуморесок, дитячих віршів та казок, публіцистики. Він створив низку відомих пісень з Володимиром Івасюком, Ігорем Білозором, Миколою Колессою, Анатолієм Кос-Анатольським, Богданом Весоловським - загалом майже 200 пісенних текстів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Як приїду, то відпочиватиму до самої зими. Не візьму ні машинки, ні пера"

А ще він автор кількох п'єс та лібретто музичних вистав, які ставилися переважно на сценах львівських театрів: "Чарівне кресало", "Довбушів топірець", "Дві Іванки", "Шість імен".

Був членом Національної спілки письменників України, лауреатом багатьох літературних премій, а 2011 року йому призначили державну стипендію як видатному діячу культури і мистецтва.

Микола Євгенович Петренко народився 6 листопада 1925 року в м. Лохвиця Полтавської області в сім'ї робітника. Під час Другої Світової війни був вивезений на примусові роботи до Німеччини. За спробу втечі відбував покарання в концтаборах. Після закінчення війни пройшов фільтраційні та трудові табори в СРСР.

У 1951-му, закінчив факультет журналістики Львівського державного університету. Працював в обласній молодіжній газеті, редактором Львівського телебачення, кореспондентом "Літературної України", звідки був звільнений за "пропетлюрівські" вірші. У 1957 році вийшла перша поетична збірка "Дні юності".

Зараз ви читаєте новину «У Львові помер поет та публіцист Микола Петренко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути