Сьогодні у центрі Львова усіх перехожих львів'ян пригощали стравами, які готували українці в часи голодомору. Цією акцією оргкомітет, до складу якого увійшов десяток громадських організацій та партій, намагалися нагадати про чергову річницю голодомору у четверту суботу листопада.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Голодомор в селі померло втричі більше людей, ніж на війні
"Страви ми готували із рецептів, які записали від старожилів, які пережили голод, - говорить Оля Сало, організатор. - Основні інгредієнти страв - це кора дуба, ромашка, кропива, насіння льону і кропу, каштани, жолуді. Усе це запарювали, намагалися подрібнити. Насправді страви їстівні. Проте, коли ти їх куштуєш, розумієш, що у великій кількості шлунок цього не сприймає. Тому зрозуміло, як почували себе люди, які це їли."
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Франції вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932-33 років в Україні
Організатори на столі розклали миски з коржиками, паляницями. Перехожі здалеку оглядають страви, слухають розповіді про них та акцію, спробувати не наважуються. Усім роздають листівки зі запрошенням прийти 24 листопада о 15.00 до пам'ятника Тарасу Шевченка для вшанування жертв голодомору.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові пом'янули жертв "комуністів-сатаністів"
"Чим менше людей долучатиметься до цих заходів, тим швидше українці забудуть свою історію. Ваша байдужість та відстороненість вкрай потрібні тим, хто хоче, щоб Україна перетворилась з самостійної держави на одну з губерній, - йдеться у запрошенні. - У кожного з вас вже могли бути плани на цей суботній вечір: прогулянки, кафе, впорядкування дому. Знайдіть з-поміж них годину часу для пам'яті, молитви та маленької свічечки за тих, хто не мали можливості на такі плани. Поки вміємо пам'ятати, доти залишатимемось народом".
Коментарі
32