На Житомирщині школярів годують стравами, якими українці рятувалися від голоду у 1932-33 роках.
Як ідеться в сюжеті ТСН, діти не лише їх куштують, а й самі готують баланду, лип'яники та затируху.
Діти у типовій поліській хаті під солом'яною стріхою розуміють, як жилося людям у страшні тридцяті роки. Щоб зготувати щось їстівне, вони повинні знайти на полі колоски, кропиву або набрати листя з дерев. Щоправда, організатори акції із вшанування жертв Голодомору не наважилися давати дітям гнилу картоплю, мерзлі буряки і трохи змінили рецепти.
"Зазвичай були раді будь-якій страві, яку можна приготувати. Ми зробимо лип'яники, це млинці і зваримо затируху і баланду, яка дуже була популярна", - повідомила Інна Величко, директор культурно-мистецького центру "Поліська хата".
Як пригадує жителька села Городське неподалік від Коростишева пані Антоніна, якій у 1933 році було шість років, у ті часи за кошик мерзлої картоплі люди були готові віддати що завгодно.
За офіційною інформацією, Голодомор 1932-1933 років на Житомирщині не пережили понад 35 тисяч людей. Проте історики певні - насправді жертв було значно більше. Понад три десятки хуторів і сіл взагалі зникли з мапи області. Там вимерли геть усі жителі.
Коментарі
9