середа, 21 березня 2012 21:24

Внучка Ліни Костенко називає її мамою

Внучка Ліни Костенко називає її мамою
Ярослава-Франческа Барб'єрі

20-річна внучка поетеси Ліни Костенко Ярослава-Франческа Барб'єрі вивчає філософію у Римському університеті "Ля Сап'єнца", де її мама 55-річна Оксана Пахльовська завідує кафедрою україністики.

У 2011 році брала участь у Канадсько-українській парламентській програмі. Працювала в офісі одного з депутатів парламенту Канади і вивчала тамтешню політичну систему. Ярослава-Франческа часто подорожує і раз на кілька місяців приїздить в Україну. Була у бабці на Різдво, планує приїхати на Великдень.

В одному з листів, вітаючи бабусю з днем народження, Ярослава Барб'єрі ласкаво назвала її "Мамою Ліною": "Дорога мамо Ліночко! Це Слава тебе вітає! Знай завжди, що я тебе люблю і що думки про тебе і всі наші з тобою і веселі, і сумні спогади живуть у моєму серці — і тоді, коли я була маленьким колобком, і зараз, коли я вже тінейджер. Ти поселила в моїх генах любов: любов до справжнього, любов до слова. Це безцінний дар, і я дякую тобі, що ти є. Я починала тебе читати з того "застудженого соловейка", який "лежить під пледом" і "п'є гарячий чай із медом". У моїх думках завжди літатиме той соловейко, я з ним разом мріятиму і шукатиму істину. Дякую, що ти завжди поруч і що ти дала крила цьому неслухняному тінейджеру, який тебе так сильно любить. Пам'ятаю, як ми з тобою, коли я була зовсім мала, махали жмутом петрушки і кричали: "Форца Італія! Форца Україна!". У мене багато "Форца" від моєї мами Ліночки!".

Мама Ярослави-Франчески Оксана Пахльовська — перша дитина Ліни Костенко, яку вона народила у 26 років від польського прозаїка Єжи-Яна Пахльовського. З ним навчалася на одному курсі Літературного інституту імені Горького в Москві. Єжи-Ян Пахльовський через два роки після народження доньки розлучився з Костенко і пішов на 6 років працювати рибалкою на суднах далекого плавання, після чого багато писав про море. Від чоловіка Василя Цвіркунова, директора кіностудії Довженка, поетеса має сина Василя, якому зараз 42 роки. Він програміст і живе з родиною в Америці.

19 березня ліна Костенко відзначила свій 82-й день народження.

Зараз ви читаєте новину «Внучка Ліни Костенко називає її мамою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути