вівторок, 23 березня 2021 18:05

Влада готує нам поліцейську державу - політолог

  Акція біля Офісу президента була класичною провокацією, каже експерт
Акція біля Офісу президента була класичною провокацією, каже експерт

Акція біля Офіса президента на підтримку активіста Сергія Стерненка з пошкодженням майна була класичною провокацією правоохоронців. Її мета - розколоти протестний рух. Про це Gazeta.ua розповів політолог Віктор Таран.

МВС оприлюднило імена тих, кого хоче покарати за понівечений Офіс президента. Складається враження, що докази щодо неправомірних дій шиті білими нитками, - сказав експерт. - Окремі учасники були притягнуті до відповідальності просто з помсти - вони не вдавалися до силових дій чи вандалізму. Поліція хоче покарати невинних людей, інкримінуючи їм те, чого вони не чинили. Так само було з Андрієм Антоненком, якого ув'язнили без доказів вини.

Що для влади й громадянського суспільства означає справа Стерненка і протести, які тривають у зв'язку з цим?

Люди виходили на протести не через Стерненка, а через несправедливість, через відсутність чесного правосуддя. Ці протести - проти недієвої судової системи, проти насильства з боку прокуратури, проти свавілля правоохоронців. Люди вимагали відставки Авакова та конкретних змін щодо судової системи. Справа Стерненка - лише привід, акції все одно не зупиняться.

Акція під ОП була класичною провокацією з боку правоохоронних органів. Метою було дискредитувати сам протест і виставити його учасників як хуліганів і вандалів. За свідченнями учасників акції, деякі написи на стінах, зокрема свастика, були домальовані вже після того, як акція закінчилася. Ця провокація може мати дуже негативні наслідки - на найближчій парламентській сесії хтось із провладних депутатів може порушити питання про надання поліції більших повноважень та про заборону проведення масових акцій. Таким чином почнеться рух України у бік поліцейської держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо найбільше шкода шибки - ми мріємо про різні держави"- друзі Влада Сорда

Навіщо владі справа Стерненка?

Є версія, що вирок Стерненку - це розплата проросійського крила влади за його патріотичну позицію. Є версія, що Стерненка навмисно ув'язнили для провокування вуличних протестів із їхньою подальшою дискредитацією. Можуть бути й інші версії. Але основна причина - в Україні нема справедливих судів. Уже рік перебувають в ув'язненні Андрій Антоненко, Яна Дугарь та Юлія Кузьменко. Справа Стерненка - з цієї самої когорти.

Як далі розвиватимуться протести?

Провокація вдалася - в протестному середовищі відбувся розкол. Люди, незгодні із насильницькими методами та вандалізмом, заявили, що не підтримуватимуть подібні акції. Гадаю, радикалізації протестів не буде, формат подальших акцій зміниться. Однак активісти не зупиняться. Будуть нові масові акції. Штурмувати Банкову, бити вікна, обписувати стіни - значить грати на руку цій самій Банковій. Проте без подальших активних і масових акцій протестний рух просто вичахне.

Затриманому після акції на підтримку активіста Сергія Стерненка біля Офіса президента Владу Сорду оголосили підозру в "хуліганстві з використанням зброї".

Зараз ви читаєте новину «Влада готує нам поліцейську державу - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути