четвер, 21 лютого 2013 12:55

Влада Черкащини придумала "шевченківський податок"

Влада Черкащини придумала "шевченківський податок"
Фото: podrobnosti.ua

У сільські ради Черкащини від обласної ради та адміністрації розіслали документ, що потрібно "зарезервувати в місцевих бюджетах на 2013 рік кошти для підготовки інфраструктурних об'єктів до відзначення 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка та 60-річчя утворення Черкаської області в розмірі 30% затвердженого обсягу місцевих бюджетів розвитку". Бо обласна влада, задля "гідного відзначення цих дат, формує перелік пріоритетних об'єктів, фінансування яких пропонується за рахунок державного і місцевого бюджетів".

Святкування дат буде в наступному році. У селах новина про виділення грошей обурила. Адже не встигають вирішувати свої побутові проблеми. Починаючи з доріг, водогонів, ФАПів, шкіл і дитсадків. До того ж, люди не вірять, що їхні гроші справді "підуть на Шевченка", а не будуть традиційно розкрадені чиновниками. Як приклад, наводять програму "Золота підкова Черкащина", через яку згодом була відкрита кримінальна справа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чиновники обласного та районного рівнів уже мають по 10-15 тисяч гектарів"

За словами сільського голови Червоної Слободи на Черкащині Миколи Котка, цього року з бюджету села район просить виділити 808 тис грн. Зокрема 44 тисячу на медицину, 80 тисяч на громадські організації, 281 тисячу на школи, 149 тисяч на пожежну охорону і 254 тисячі на святкування ювілею Тараса Шевченка.

"Ювілейні" гроші громада села має виділити протягом місяця-двох. І це при тому, що в нас самих вистачає проблем, які необхідно терміново вирішувати. Особливо освітлення вулиць, якість питної води, укріплення берегової зони понад Дніпром і дороги, які не мають твердого покриття. Ми шануємо Шевченка, але ж за ті 254 тисячі гривень ми могли б почати утеплювати стіни в трьох дитсадках. Чи поміняли б там батареї та сантехніку, якій уже понад 50 років. Такої думки і більшість сільських голів Черкаського району. Але вголос обурюються не всі, тому що чимало є членами Партії регіонів. А я служу громаді, яка мене обрала, а не районній владі ", – пояснює Микола Васильович.

За неофіційною інформацією, лише Черкаський район має виділити 1,5 млн. грн. "шевченківського податку". Сільській раді Руської Поляни вказали суму 140 тис грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пріоритетом уряду найближчим часом буде фіскальний тиск на все, що дихає" - політолог

"В такому випадку у нас в бюджеті має бути майже півмільйона, щоб можна було від чогось відірвати, - розповів Gazeta.ua сільський голова 64-річний Андрій Шапран, який керує селом 28 років. - Зараз всі полюбили Тараса Шевченка, бо наближається 200-річчя. А ми його любимо все життя. Ще 10 років тому для пам'ятника заклали камінь. І не чекали цього ювілею. Інакше там би досі лежала каменюка. А 2008 року на День Незалежності відкрили пам'ятник. Бюджетних грошей ми туди не затратили ні копійки. Перерахували одноденний заробіток працівників сільської ради, дитячих садків, медиків, шкіл. Підключили підприємців і відомих людей. Навіть Віктор Мережко вніс 200 доларів. Гроші давали й ветерани війни, які визволяли Руську Поляну. А зараз мене люди питають, а що ми гроші здамо і там будуть відзначать річницю Шевченка, а ми не будемо? Бо є недовіра. Зразу згадують програму "Золота підкова". Тому скоріше всього ми виділимо гроші, але на свою вулицю Шевченка і школам, які носять його ім'я. Хай би керівництво області використало наш досвід і перерахувало одноденну зарплату службовців. Ми б теж долучилися. Хоч невідомо на що будуть витрачені ці гроші. Якщо на Шевченківські села, то туди увесь час виділяють державні і спонсорські. Не розуміємо, як це за рахунок сільських рад робити фурор. Та й люди мені скажуть: ми тебе вибирали для того, щоб ти в селі щось робив, чи вислужувався?".

Сільський голова Хацьок, що біля Черкас, 49-річний Ігор Чекаленко додає:

"Нам треба виділити 60 тисяч. Але ми дамо на 10 тисяч більше. Щоправда за них зробимо освітлення на вулиці Шевченка. Я в районі сказав, що Тарас Григорович на нас би за це не образився".

Зараз ви читаєте новину «Влада Черкащини придумала "шевченківський податок" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути