неділя, 18 липня 2010 13:59

Візит Кирила посилить відчуження між Київським і Московським патріархатами

Візит Кирила посилить відчуження між Київським і Московським патріархатами

Архієпископ Харківський і Полтавський Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) Ігор(Ісіченко) вважає, що візит патріарха Московського і всієї Руси має політичний характер.

Про це він заявив у коментарі Gazeta.ua.

"Очевидно, що приїзд патріарха Кирила має нині політичний характер. Пов'язаний він з утвердженням в Україні цієї нової концепції, симфонії по посткомуністичному, по постсовецькому, яка була декларована уже у день інавгурації президента Віктора Януковича. Патріарх Кирил має і свої цілі, які були заявлені у його ідеї створення "російського світу" до якого він залучає Україну, як невід'ємну його частину. Що також має політичний характер".

Архієпископ вважає, що на церковну ситуацію в Україні приїзд Кирила впливу не матиме.

"Стосовно православної церкви, то я не думаю, що цей візит матиме якийсь істотний вплив на церкви традиційні: УАПЦ, Українську православну церкву КП. Можливо лише посилить ту смугу відчуження, яка нажаль існує, між ними і Українською православною церквою МП".

Ректор Колеґії Патріарха Мстислава висловив думку, що більшу загрозу для всього православ'я несе "одержавлення" православної церкви у сучасній Росії.

"Те, що є найбільш небезпечним у подібних візитах для всього православ'я - це формування моделі церкви інтегрованої у державу. Моделі оновленого "візантійства", яка стала важливим державотворчим засобом у новій Росії. Росії, яка прагне перетворитися знову на імперію. І тому творить таку собі архаїчну риторику, звернену до часів Івана Грозного чи Петра І. У цьому велика небезпека для церкви, бо вона втягає її у політичні ігри, які веде один із урядів країни, яку досить відносно можна назвати православною. Оскільки, навряд чи можна у сучасному демократичному світі поділяти державу за конфесійною ознакою. Тим більше говорити про християнський характер держави, де до базових цінностей християнства, в тому числі свободи слова, свободи совісті, ставляться, скажемо так, прохолодно.

З огляду на вагу російської православної церкви у вселенському православ'ї, тенденції розвитку є небезпечними водночас для цілого православ'я. Сьогодні воно набуває іміджу церкви "одержавленої", не здатної діяти самостійно, підпорядкованої певним політичним гаслам. Насамперед пов'язаним з ідеєю імперії. Але вводити сучасну людину у світ імперії - це задум приречений на поразку. Навіть якщо говорити про людей, які декларують себе в Україні, як віруючі МП", - вважає архієпископ Ігор.

Письменник припустив, що влада обов'язково спробує використати візит Кирила у власних цілях.

"Сучасний державний апарат буде намагатися використати цей приїзд у своїх інтересах, але уже й так для української громадськості не раз було дуже виразно засвідчено невід'ємний зв'язок між президентом Януковичем і церквою МП. Не знаю наскільки цей образ, образ такого зв'язку, є корисним і перспективним для церкви МП", - зазначив богослов.

Ісіченко також виключив можливість протесту парафіян УАПЦ проти візиту патріарха.

"Не думаю, що будь-яка церква буде протестувати проти політичних акцій, які проводяться урядом, і до яких наша церква немає ніякого відношення. Ми будемо протестувати в разі втручання у внутрішні справи нашої церкви. Думаю, так само як і церква КП. Залишаючи своїм парафіянам свободу виявлення своїх політичних поглядів незалежно від церковної ієрархії", - підсумував науковець.

Зараз ви читаєте новину «Візит Кирила посилить відчуження між Київським і Московським патріархатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути