вівторок, 27 серпня 2013 16:38

Вивіска зі словом "мінєти" обурила львів'ян

Вивіска зі словом "мінєти" обурила львів'ян
Фото: Леся Межва

Мережа кафе і ресторанів Холдинг емоцій "Фест" знову відзначилися креативністю. Для того, щоб зробити заклад популярним, "фестівці" придумали новий хід - у назві закладу вставили непристойне слово. Вивіска "Їсти, пити, мінєти" з'явилася у самому центрі Львова. Це підзаголовок назви кафе "За Жоржем".

Власники пояснюють, що тут можна їсти , пити і міняти гроші. А на галицькій говірці "міняти" буде "мінєти". Це слово і досі вживають на діалекті. Кажуть, наприклад: "Розмінєй мені двадцєтку" - "Розміняй мені двадцятку" - "Треба помінєти колесо" - "Треба поміняти колесо".

Люди почали обурюватися через вивіску. У комунальному підприємстві "Адміністративно-технічне управління" Львівської міської ради обіцяють, що якщо її найближчим часом не погодять з міською радою, то вона буде демонтована примусово міським управлінням. Вивіску мають погодити з управлінням охорони історичного середовища та управлінням архітектури і зареєструвати табличку у реєстрі вивісок. Кажуть, ця встановлена самовільно без документів.

"Усі їхні заклади в принципі однакові, - говорить львів'янин 28-річний Тарас про мережу ресторанів. - Одне пиво, одна кухня, одні ціни. Я давно їх не відвідую, бо мені не подобається оця старовина, експлуатація історії, темні приміщення. Мені більше до вподоби сучасні ресторани з кришталем, оздобленням і живими квітами. Але от треба ж їм ("Фесту", - Gazeta.ua) чимось відзначитись... Ну, на цей раз вони, здається, переборщили. Такий креатив переходить усі межі. Мені неприємна ані ця вивіска, ані це обговорення в місті. У нас в селі так говорять, таке слово там звучить, у Львові так давно не кажуть. Крім того, зрозуміло, що гроші можна поміняти на кожному кроці і без їх бару. Тому тут зіграли саме на слові. Вони б'ють на те, що зачіпає людей - на москалях, як у "Криївці", непристойних словах. Головне, щоб гучно. Все інше - почекає. Не здивуюся, якщо наступного разу вони поекспериментують з хрестом, як от Мадонна колись, або Фемен."

Зараз ви читаєте новину «Вивіска зі словом "мінєти" обурила львів'ян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути