понеділок, 01 квітня 2013 11:08

Кияни протестували проти "госпідара" Попова, а в Одесі домітингувалися до стрілянини
11

Минулий тиждень, 25-31 березня, відзначився надзвичайною громадською активністю. Київ ледь не щодня протестував проти місцевої влади, яка, на думку киян, не впоралася зі сніговою стихією, що полонила Київ з 22 бо 25 березня. Натомість на Донбасі місцеві мешканці протестували, як і раніше, проти видобутку сланцевого газу.

Не обійшлося минулого тижня і без сутичок та, навіть, стрілянини. Деякі ж українці боролися за свої право самостійно — на Хмельниччині чоловік вирішив накласти на себе руки через відключення в його будинку енергопостачання.

А тим часом у Харкові тиждень почався із протесту правозахисників, які якраз виступили проти судових заборон мирних зібрань, за якими Харківщина на першому місці в Україні. За словами експертів, у Харківській області у 2012 році було 103 судових заборони протестів - майже третина усіх судових заборон в Україні.

27 березня, Одеса

Біля будівлі Апеляційного суду, де розглядається справа голови кооперативу одеського авторинку "Куяльник" Євгенія Хайкіна, пройшла акції противників і прихильників фігуранта.

На вулиці Гайдара зібралися близько 50 людей з гаслами "Хайкін - злодій" і "Геть Хайкіна!". А група підтримуючих Хайкіна перекрила рух транспорту на ділянці вулиці Гайдара. Люди безперервно ходили по пішохідному переходу, між будівлею суду і фітнес-клубом. Вони вимагали від міської влади та представників правоохоронних органів звернути увагу на мітинг своїх опонентів.

Коли акція була у розпалі, у натовпі біля будівлі суду пролунали постріли. В результаті, поранено дві людини. Їх госпіталізували в 11-у міську лікарню на вулиці Академіка Воробйова.

27 березня, Київ

Близько сотні людей зібралися під будівлею Київміськдержадміністрації . Переважно це - активісти "Батьківщини". Вони встановили снігову "скульптуру", схожу на голову КМДА Олександра Попова з табличкою "Гарний госпідар" і палаючою шапкою. Так опозиція висловила своє ставлення до бездіяльності столичної влади під час ліквідації наслідків снігопаду.

Крім того, опозиціонери принесли керівнику КМДА Олександру Попову футбольний м'яч, "натякаючи, що в час стихійного лиха він відвідував разом з президентом Януковичем гру "Україна-Польша" у Варшаві".

 

27 березня, Київ

Більше 100 працівників авіакомпанії "АероСвіт" вийшли з мітингом до готелю Hyatt Regency біля Софійської площі, де проходила виставка цивільної авіації, з вимогою виплати заробітної плати.

Борги компанії перед ними досягли 5 місяців, запевнили вони. Співробітники "АероСвіту" тримали в руках плакати з написами: "Ні - Конфіденційність небу в Україні!".

 

27 березня, Краматорск

Біля міськради майже сотня людей провели акцію протесту проти видобутку сланцевого газу та поведінки щодо цього місцевої влади. Мітингувальники тримали в руках плакати з написами "Ні видобутку сланцевого газу в Україні!", "Влада, ти нас зрадила!" та інші.

Від розлючених людей дісталося народному депутату від Партії регіонів Анатолію Близнюку. Коли він приїхав на сесію, то миттєво потрапив у кільце громадян, які зажадали від нього, як від представника влади, припинити роботи по розвідці і видобутку газу. Близнюк спробував щось пояснити мітингуючим і навіть намалювати щось на одному з плакатів, але мова політика переривалася криками "Ганьба", а одному з чоловіків, який викрикнув "злодії!" і звинуватив Близнюка в тому, що той "вішає локшину на вуха", нардеп сам невдоволено вигукнув: "Валяй звідси!".

28 березня, Київ

Пройшла акція протесту "Ні! - Злочинної забудові Олександрівської лікарні!". Кілька десятків учасників акції протестували проти розгляду Вищим адміністративним судом України справи про забудову території Олександрівської лікарні, меморіального парку медичної академії, а також місця поховань померлих від сибірської виразки будівельною компанією нардепа Івана Куровського.

Активістами були спалені паперові опудала Новохатька, який підписав дозвіл на забудову і колишнього мера міста - Омельченка, який віддав землю лікарні нардепу Куровському.

 

28 березня, Київ

Патріотичні сили Києва із об'єднання "Українська патріотична альтернатива" вчили киян, як виживати в умовах можливої повені при бездіяльності місцевої влади.

Активісти вийшли під стіни КМДА, щоб заявити про повну бездіяльність голови КМДА Олександра Попова щодо попередження наслідків снігопадів у столиці. На мітингу під час акції промовці відзначали непрофесійність дій київських чиновників в надзвичайній ситуації, спричиненій аномальними погодними умовами, та підкреслили, що особисту відповідальність за колапс у столиці несе особисто голова КМДА Олександр Попов.

Ситуацію в Києві можуть змінити тільки вибори, переконані активісти, тому головне завдання сьогодні – добитись проведення виборів мера Києва і Київської міської ради.

 

28 березня, Єнакієво, Донецька область

Невідомі молодики вчинили напад на голову місцевої організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Дмитра Глазунова. На очільника єнакієвської "Свободи" напали саме в той час, коли націоналісти планували розпочати акцію "За чисте довкілля" біля заводоуправління Єнакіївського металургійного заводу.

Про проведення акції, початок якої було заплановано на 15:00 і в якій мав взяти участь народний депутат-"свободівець" Михайло Блавацький, було повідомлено місцеву владу. Проте після "свободівців" на проведення на цьому ж місці о 14:30 власної акції заявку до міської ради подали місцеві "регіонали".

Близько 15-ї години активісти ВО "Свобода" почали збиратися поблизу управління металургійного заводу задля проведення акції протесту проти забруднення довкілля, до якого призводить робота цього підприємства. Водночас до Глазунова, який перебував на цьому місці, підійшли невідомі молодики зі словами: "Іді сюда – нам нада пагаваріть!". "Братки" почали бити націоналіста, в результаті чого тому розбили носа.

27 березня, Луганщина

Шістдесятирічний чоловік вчинив спробу самогубства шляхом самоспалення після того, як його будинок відрізали від електропостачання. Потерпілий запевняє, що всі рахунки сплатив вчасно і в повному розмірі, все це він може довести необхідними квитанціями. В енергетичній компанії стверджують, що чоловік крав електроенергію.

Зараз постраждалий перебуває у лікарні з опіками середньої тяжкості, а в його відносинах з енергетиками розбираються правоохоронці.

 

28 березня, Іано-Франківськ

Понад 10 тисяч жителів Івано-Франківщини пройшли маршем центральною вулицею Івано-Франківська в рамках загальнонаціональної акції "Вставай, Україно!". Колону очолювали голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, фракції УДАР Віталій Кличко та фракції "Свобода" Олег Тягнибок. Із шости акцій опозиції, це була єдина, на якій був присутній Кличко.

 

28 березня, Хмельницьк

Партія ВО "Свобода" провела у Хмельницькому "мітинг-протест проти бездарної політики Партії регіонів та її очільника в області, голови облдержадміністрації Ядухи". На акцію зібралося кілька десятків людей. Вони протестували проти жахливого стану доріг, закриття шкіл, лікарень та ФАПів. Люди скандували гасла: "Яка влада, такі й дороги!", "Який міський голова, такі й дороги!", "Геть "кришувальника" мафії!", "Ядуха, руки геть від наших шкіл!".

Водночас, правоохоронці і невідомі не пропустити на сесію облради депутатів від "Свободи" Ігоря Сабія та Олександра Мирного. В результаті між "свободівцями" та "регіоналами", присутніми на акції, виникла сутичка. Врешті "свободівці" похизувалися, що "розігнали чиновників-"регіоналів" і відтіснили їх за кордон міліції". Після цього активісти спокійно провели акцію, а депутати від "Свободи" пройшли до сесійної зали.


28 березня, Київ

Біля Адміністрації президента України на вул. Банковій зібралося близько 20 людей. Вимагали від президента звільнити Олександра Попова з посади голови КМДА.

Люди тримали прапори рожевого кольору із написами "Громадський рух "Київське віче" та плакати "Попов, давай до побачення", "Попова у відставку" та "Кияни все бачать, Кияни - не пробачать". На останньому - фото із зображенням нардепа Олександра Бригинця, якого б'ють "беркутівці" біля Гостиного двору.

Вхід на подвір'я Адміністрації було затулено залізними турнікетами. Біля них - близько 30 правоохоронців. Протестувальників до будівлі не підпустили.

У цей час у будівлі КМДА проходило засідання комітету з питань техногенно-економічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У порядку денному — ліквідація наслідків аномального снігопаду у столиці та підготовка до імовірної повені.

 

28 березня, Суми

В Апеляційному суді Cумської області завершився розгляд справи двох хлопців, яких засудили за графіті із зображенням людини, схожої на президента, з простреленою головою. Суд не змінив вирок - Володимир Никоненко, який проходив по справі лише за трафарети, отримав рік колонії. Ігор Ганенко — 1 рік і 8 місяців позбавлення волі.

Під судом зібралося кілька десятків молодих людей, які протестували проти несправедливого вироку суд. Майже всі тримали у руках трафарети, за які, власне, і було засуджено молодих людей.

 

29 березня, Київ

На Русанівці, на оглядовому майданчику набержної спробували поставити павільйон на 100 квадратів. Протестувати проти цього вийшли місцеві мешканці. Своєчасне втручання русанівців дозволило зупинити цей процес та відкликати тимчасові дозвіли на його встановлення. Тут же на місці, інспектори з благоустрою РДА та представники міліціїї виписали припис на демонтаж споруди, якій і вручили представнику власника. В середу його демонтують представники громади під наглядом районої влади.

29 березня, Тернопіль

У Тернополі пройшла акція опозиції "Вставай, Україно". Прихильники "Батьківщини", УДАРу та "Свободи" пройшлися пішою ходою від проспекта Бандери до пам?ятника Бандері. Там провели мітинг за участі Арсенія Яценюка, Олега Тягнибока,Валентина Наливайченка та місцевих політиків. Анонсований на місцевих афішах Віталій Кличко в місто не приїхав, нібито, через погане самопочуття.

Напередодні мітингу обласна адміністрація подала позов до суду з вимогою заборонити його. Позов задовольнили частково. Опозиціонерам заборонили пікетувати силові структури та обласну адміністрацію. Однак, загалом, акцію дозволили і правоохоронці заради неї перекрили на кілька годин рух на центральних вулицях Тернополя.

Не обійшлося на акції і без казусу. Під час пішої ходи по проспекту Бандери, до мітингувальників з бічної вулиці вийшов чоловік в костюмі рожевого кролика. Він почав вимахувати руками, аж поки один з учасників ходи не напав на нього, зірвавши верхню частину костюму. Правоохоронці повернули „кролику" голову, і відвели його в сторону.

 

30 березня, Чернівці

В суботу, 30 березня, на марш в рамках загальнонаціональної акції протесту "Вставай, Україно!" в Чернівцях зібралися близько 7 тисяч жителів області. Учасники акції тримали національні стяги, прапори опозиційних сил, плакати "За Україну, за її долю, за честь і волю, за народ!", "Україні волю! Юлі волю!", "За достойну пенсію!", "За справедливу зарплату!", "Роботу для кожного!", "2 квітня відродіть місцеве самоврядування", "Чернівцям потрібен мер", "Папієва у відставку!".

На початку колони активісти розгорнули величезний жовто-блакитний прапор. Марш на чолі з лідерами опозиції рушив від Соборної площі до пам'ятника Тарасові Шевченку на Центральній площі, де відбувся мітинг.

 

31 березня, Донецьк

На мітинг "Вставай, Донбас!", який пройшов на головній площі міста, прийшло небагато більше ста осіб. З політичних прапорів були присутні тільки прапори "Свободи". Основна частина плакатів раніше використовувалася на акціях проти видобутку сланцевого газу. Один же з нових транспарантів - "Донбас + Львів = Україна. Донбас, отямся! "- Викликав обурення у агресивних бабусь, які ледь не побилися з іншими учасниками. Бабки кричали, що вони проти Януковича, але й об'єднуватися з львів'янами не хочуть, так як "бандерівці нас терпіти не можуть".

Виступаючі вимагали повної заборони видобутку сланцевого газу в Донбасі, скасування грабіжницького і непідйомного для більшості цін і тарифів. Вони проголосували за "відставку жорстокої мафіозної влади, яка кожен день, годину і кожну секунду знущається і грабує власний народ".

 

Зараз ви читаєте новину «Кияни протестували проти "госпідара" Попова, а в Одесі домітингувалися до стрілянини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути