вівторок, 03 квітня 2007 15:26

Вірус, що примушує мишей здаватися кішкам, впливає і на людей

Котячий паразит Toxoplazma gondii, що викликає у людей хворобу токсоплазмоз, як з"ясувалося, уміє "управляти" одними зі своїх проміжних господарів - мишами з тим, щоб гарантовано потрапити в організм кішки і завершити там свій життєвий цикл.

Вже декілька років ученим відомо, що присутність паразита в організмі мишей змінює їх поведінку - запах котячої сечі починає подобатися гризунам замість того, щоб викликати у них страх. Недавно учені зі Стенфордського університету в США  з"ясували, що Toxoplazma для цього вражає мишачий мозок з хірургічною точністю, зачіпаючи тільки "потрібні" паразитові ділянки, повідомляє New Scientist.

Отже гризуни вчаться переживати всі небезпеки, за винятком небезпеки бути з"їденими кішкою – це єдина форма смерті, вигідна паразитові, відзначає видання.

Окрім мишей, переносниками паразита є люди і свині. Відомо, що хвороба людей, що викликається токсоплазмою, зазвичай проходить легко. Тим часом, логічно було б припустити, що у разі інфікування людей, паразит також намагається впливати на їх мозок.

Дані досліджень, опублікованих у 2003 і в 2007 році, підтвердили роль зараження токсоплазмою у випадках прояву шизофренії і параної.

Припускають, що у всьому світі до 65% всього людства заражено паразитами Toxoplasma gondii. Згідно спостереженням, заражені токсоплазмозом люди декілька міняють свою поведінку. Для них характерні сповільнені реакції, постійне відчуття ненадійності, тривоги і самосумніви, невротизм.

Американські дослідники Глорія Мендер і Кевін Лафферті зробили припущення, що "там, де цей паразит дуже поширений, масові персональні зміни можуть призводити до змін в їх культурі", повідомляє Newsru.
Зараз ви читаєте новину «Вірус, що примушує мишей здаватися кішкам, впливає і на людей ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути