середа, 29 березня 2023 13:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Виплати родинам загиблих захисників України: все, що потрібно знати

Виплати родинам загиблих захисників України: все, що потрібно знати
Родини загиблих українських воїнів мають право отримати одноразову грошову допомогу. Фото: gettyimages.com

Ще відразу після повномасштабного російського вторгнення Кабмін ухвалив постанову, якою визначив, що сім'ям загиблих українських воїнів виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 млн грн.

Ці кошти розподіляються рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 161 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Йдеться про батьків, одного із подружжя, який не одружився вдруге, дітей, які не досягли повноліття та утриманців загиблого або померлого. А вже цього року порядок виплат було удосконалено. Роз'яснення щодо того, хто має право на виплати, яка процедура їх оформлення та які документи для цього потрібні, зробила "Юридична сотня".

Одноразова грошова допомога виплачується, лише у тому разі, якщо військовий загинув під час дії воєнного стану або внаслідок поранення, контузії, травми, каліцтва, що сталися під час захисту Батьківщини, участі в бойових діях чи інших заходах.

Зокрема, якщо трагедія відбулася на тимчасово окупованій РФ території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора в період здійснення зазначених заходів, не пізніше ніж через один рік після поранення, травми, чи іншого ушкодження.

Отримати грошову допомогу можуть родичі загиблого та особи, які перебували на його утримані. Це батьки, дружина або чоловік, які не одружилися вдруге, діти, які не мають та не мали своїх сімей. А також діти, які мають свої сім'ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття, та діти, обоє з батьків яких загинули або зникли безвісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постраждалим від війни виплатять одноразову допомогу: хто отримає

Є при цьому обовʼязкова умова: родичі загиблого, які претендують на виплати, не повинні проживати у РФ чи в Білорусі. Вони також не можуть бути засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність чи пособництво державі-агресору.

Родина військового, який загинув, захищаючи Україну під час війни, має право отримати одноразову грошову допомогу в розмірі 15 млн грн.

Ця сума поділяється на частини. Спочатку виплачують перших 20%, а потім щомісяця фіксовані суми. Залишок виплачується частками впродовж 40 наступних місяців. Тобто на першому етапі відбувається виплата 3 млн грн, а далі ‒ по 300 тис. грн на місяць. Ця сума ділиться між усіма членами сім'ї загиблого.

Члени сімʼї, які мають право на отримання грошової допомоги, можуть реалізувати його з дати загибелі або смерті, вказаної у свідоцтві про смерть. Якщо хтось із членів родини відмовляється від виплат або протягом трьох років не реалізує своє право, його частка розподіляються між іншими претендентами.

Збирати необхідні документи можна після того, як родина отримала свідоцтво про смерть військового.

Протягом 10 днів командир військової частини має передати родичам загиблого:

- витяг з наказу про виключення загиблого зі списку особового складу військової частини;

- документ, що свідчить про причини та обставини загибелі військового;

- витяг з особової справи про склад сім'ї військовослужбовця.

Військова частина надає ці документи за запитом Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомату), до якого звернулися члени сім'ї загиблого або померлого військового.

Щоб отримати виплату, необхідно звернутися з особистою заявою чи заявою законних представників осіб, які мають право на грошову допомогу, до ТЦК або уповноваженого підрозділу іншого силового відомства.

До місцевого ТЦК необхідно подати такі документи:

• заяву про виплату одноразової грошової допомоги;

• копію свідоцтва про смерть;

• витяг з наказу про виключення загиблого зі списку особового складу військової частини;

• документ, що свідчить про причини та обставини загибелі військового;

• витяг з особової справи про склад сім'ї військовослужбовця;

• копію лікарського свідоцтва про смерть;

• копії сторінок паспорта отримувача одноразової допомоги з даними про прізвище, ім'я та по батькові та місце реєстрації;

• копію свідоцтва про народження загиблого (для виплати допомоги батькам);

• копію свідоцтва про шлюб (для виплати дружині);

• копію свідоцтва про народження дитини (для виплати дітям);

• копію рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджуватиме факт перебування заявника на утриманні загиблого (надають особи, які не були членами сім'ї загиблого (померлого), але перебували на його утриманні).

Після того, як родичі, які мають право на одноразову грошову допомогу, подали документи та заяву, ТЦК завіряє копії документів. Далі не пізніше семи робочих днів після надходження надсилає їх обласному ТЦК за підпорядкуванням.

Потім протягом 15 днів документи відправляють на розгляд в Міноборони. Там ухвалюють рішення протягом 30 днів.

У разі позитивного рішення Департамент соцзабезпечення не пізніше трьох робочих днів доводить його до фінансово-економічного управління Командування Сухопутних військ ЗСУ для інформування обласних ТЦК і готує проєкти розподілів. Районні ТЦК, які оформляли документи для призначення виплати, повідомляють членів сімей.

Після відкриття асигнувань Командування Сухопутних військ ЗСУ не пізніше пʼяти робочих днів готує та надає Державній казначейській службі України розподіли відкритих асигнувань у розрізі розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня.

Із дня відкриття асигнувань не пізніше пʼяти робочих днів грошова допомога виплачується обласним ТЦК, а потім гроші перераховуються на банківський рахунок, який сімʼя загиблого вказала у заяві.

Військовослужбовці на передовій та ті, хто виконує бойові завдання, не потраплять під можливі скорочення грошового забезпечення у Збройних силах України. Навіть якщо війна триватиме довго й держава змушена буде скорочувати видатки. Про це розповів міністр оборони Олексій Резніков.

Водночас міністр нагадав, що Україна має втрати, а сім'ям загиблих потрібно виплачувати по 15 млн грн. Великі виплати призначаються й пораненим.

Зараз ви читаєте новину «Виплати родинам загиблих захисників України: все, що потрібно знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути