вівторок, 24 червня 2008 15:29

Вийти на волю можуть 50 000 російських зеків

До російської Держдуми внесли законопроект, який передбачає поправки до 72-ї статті Кримінального кодексу РФ. Його автор, голова комітету з цивільного, кримінального і процесуального законодавства Павло Крашенінніков, стверджує, що у разі ухвалення поправок місця позбавлення волі зможуть залишити 50 000 засуджених.

Проектом пропонується зараховувати один день перебування СІЗО до суду за півтора дні у випадку, якщо людину засуджують до ув"язнення в колонії загального режиму і виховної колонії для неповнолітніх, і за два дні, якщо засуджують до відправки в колонію-поселення, пишуть "Ведомости".

Пільгового заліку не отримають особи, які здійснили особливо тяжкі злочини (тобто з терміном покарання понад 10 років), терористи і рецидивісти, а також засуджені до суворого і особливого режиму.

За словами Крашеніннікова, поправка має зворотну силу, отже, будуть звільнені ув"язнені, які вже перебувають у місцях позбавлення волі. Як зазначає депутат, це звільнення стане не менш масштабним, ніж амністія. Остання, приурочена до сторіччя парламентаризму, була оголошена в 2006 році і торкнулася 14 000 осіб.

Втім, є у ідеї і супротивники. Подібна практика була ще в радянські часи, коли день в СІЗО прирівнювався до двох днів колонії, каже депутат Держдуми і колишній начальник слідчого управління при Генпрокуратурі Віктор Ілюхін. Проте "цей захід тоді себе не виправдав і навряд чи виправдає сьогодні", цитує його NEWSru.com.

Поправка змусить слідчих швидше передавати справи до суду, заперечує відповідальний секретар Третейського суду з прав людини адвокат Євгеній Архипов. А журналіст Григорій Пасько, який відсидів чотири роки у в"язниці, розповів, що знав ув"язненого, який провів в СІЗО 6,5 року. "Якби поправка тоді діяла, він би поїхав не в табір, а одразу вийшов би на свободу".

Наразі внести подібні зміни до закону запропонувала Федеральна служба виконання покарань, зацікавлена в скороченні кількості ув"язнених, що відбувають покарання за малозначні злочини.

До речі, запропонована поправка може торкнутися одного з найвідоміших російських ув"язнених - Михайла Ходорковського. Він вже провів в СИЗО, за даними його прес-центру, понад 3,5 роки. Якщо друга справа щодо нього, суд з якої ще не розпочався, закінчиться виправданням, то його термін з урахуванням поправки закінчиться в 2009 році.

Нагадаємо, підприємець відбуває восьмирічне покарання за звинуваченням в шахрайстві і ухилянні від сплати податків. До грудня 2006 року Ходорковський відбував покарання у виправній колонії N10 загального режиму міста Краснокаменськ Читинської області, а потім разом з Платоном Лебедєвим був переведений до читинського СІЗО, де йому були пред"явлені нові звинувачення.

Станом на 1 червня 2008 року, згідно з даними Федеральної служби виконання покарань, в місцях позбавлення волі перебувають 894 400 людей, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Вийти на волю можуть 50 000 російських зеків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути