середа, 14 жовтня 2009 13:00

Військовий альянс країн СНД націлився на статус НАТО

Військовий альянс країн СНД націлився на статус НАТО

Організація Договору про колективну безпеку (ОДКБ) запропонувала ООН підписати меморандум про співпрацю, який дозволить організаціям разом проводити миротворчі операції, а також боротися з тероризмом, наркотрафіком і незаконним обігом зброї по всьому світу, пише "Коммерсант".

Підписання меморандуму дозволить ОДКБ вирішувати питання безпеки не тільки в підвідомчому їй регіоні, але і брати участь у вирішенні світових криз, пише газета. Аналогічний документ рік тому підписали ООН і НАТО, що викликало різку критику Росії, яку не повідомили ані про саму подію, ані про зміст документу. Якщо документ буде підписаний, то ОДКБ отримає статус організації, зіставної з НАТО, відзначає видання.

Меморандум був представлений у вересні на 64-ій сесії Генасамблеї ООН постпредом Росії в ООН Віталієм Чуркіним. Підписати документ повинні генеральні секретарі організацій Пан Гі Мун і Микола Бордюжа. Бордюжа повідомив, що на першому етапі, в листопаді Генасамблея ООН повинна схвалити взаємодію з ОДКБ, а вже на другому етапі відбудеться підписання меморандуму. Текст документу зараз узгоджується у всіх структурних відділеннях ООН.

У Москві не виключають, що тепер, у зв"язку з "перезавантаженням" відносин між Росією і США, зближення ООН і ОДКБ допоможе останній домогтись партнерських відносин з НАТО.

За словами постпреда Росії при НАТО Дмитра Рогозіна, зараз серед 29 країн альянсу з"явилися ті, хто вважає неминучим встановлення партнерських відносин з ОДКБ.

ОДКБ була створена в 1992 році. У організацію входять Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Таджикистан та Узбекистан, повідомляє Полит.ру.

Зараз ви читаєте новину «Військовий альянс країн СНД націлився на статус НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути