вівторок, 13 грудня 2016 15:20

Відомого волонтера і майданівця звинуватили у шахрайстві

 

В інтернеті з'явилось відео, на якому невідомі активісти звинувачують волонтера Мар`яна Гавриліва у шахрайстві та підробленні документів.

Волонтера звинувачують у підробленні листа-звернення до діаспори з проханням допомогти придбати автомобіль для бійців АТО. Також йому закидають непрозору витрату коштів і те, що він ніколи не служив у військовій частині, бійцем якої представлявся.

Львівський фотограф Мар`ян Гаврилів став відомий після того, як його затримав і побив "Беркут" 22 січня 2014 року під час зйомки подій на вул. Грушевського у Києві. З початком війни на Донбасі Мар`ян Гаврилів почав займатися волонтерством.

"До нас надішла інформація, що є людина, яка називається бійцем ЗСУ одного із зенітно-ракетних полків. Вона збирає гроші для допомоги бійцям в зоні АТО. Все б нічого, але за кошти, які передані йому, не отримали звітів. Ми зв'язались з командуванням військової частини. Як виявилось, особа, яка представлялась бійцем 1129 ЗР полку насправді тільки два рази перебувала в їхній частині як санінструктор-волонтер", - зазначають у відео.

На відео з'являється сам Мар`ян Гаврилів, який обіцяє подати звіти за отриману допомогу та повернути волонтерські кошти, які витратив на особисті цілі. Згодом, у коментарі для Gazeta.ua Гаврилів заявив що його зізнання на відео було примусове.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ветеран АТО" без ніг, що просив гроші на вулицях, виявився шахраєм

"Відео на камеру мене змусили сказати під тиском. Мене сильно били, позабирали телефони і вимагали казати те, що говорили ці люди. Всю допомогу, яку мені передавали, я направляв хлопцям. Це можуть підтвердити бійці. Подати усі звіти зараз не маю можливості, бо фото і інформація залишилась у телефоні, який у мене забрали. Я ні від кого не переховуюсь і поступово викладатиму звіти в мережу", - розповів Мар`ян Гаврилів.

"Наша громада в Іспанії зібрала йому 2550 євро на аптечки, які він просив. Також близько 400 кілограмів продуків, коробки зі шкарпетками і білизною для хлопців. 5 квітня я особисто йому передала 250 евро на пристрій, за який він досі не прозвітував. Він мені писав, коли я просила звіт за аптечки: "Я на війні, тут поранені, маємо тяжких 300-х, а ви мені про звіти…". Мені навіть було соромно в цю мить, хлопець на війні, а я такі дурниці питаю. Ми всі вірили що наша допомога пішла на АТО, що рятуємо хлопців. Не робитиму спішних висновків. Як би там не було, ми не розчаровуємось у волонтерах і далі допомагатимемо бійцям, хворим та інвалідам", - каже українка з Мадрида Тетяна Грищенко.

Згодом, українська громада Мадрида отримала від Мар'яна фото-звіт про передачу бійцям продуктів та індивідуальних аптечок. Також від нього надійшов лист-підтвердження з печаткою військової частини В2968. Та виявилось, командування частини нічого про це не знає.

  За словами військових, лист-підтвердження, який Мар`ян подав українцям в Мадриді є підробленим, а йому ніхто не давав повноважень на збір допомоги для дивізіону
За словами військових, лист-підтвердження, який Мар`ян подав українцям в Мадриді є підробленим, а йому ніхто не давав повноважень на збір допомоги для дивізіону

"Я вперше про ці аптечки чую! Я посадова особа в частині, яка відповідає за облік благодійної допомоги, яка надходить. Мені ніхто нічого не передавав. До того ж, в частині немає таких офіцерів як майор Давиденко і Кривошийко, підписи яких стоять у листі. Також ніхто не надавав повноважень Мар`яну Гавриліву на збір допомоги для дивізіону, як там пише. Деякі з бійців на його фото з аптечками – справді з нашої частини, тож будемо проводити перевірку", - заявив заступник з тилового забезпечення частини В2968 підполковник Павло Семенов.

  Командування військової частини обіцяє провести перевірку, чи справді Мар`ян Гаврилів передавав бійцям якусь допомогу
Командування військової частини обіцяє провести перевірку, чи справді Мар`ян Гаврилів передавав бійцям якусь допомогу

"Знаю Мар`яна з Майдану. Я чергувала в лікарні швидкої допомоги, коли його побив "Беркут". Боялися, щоб не вивезли десь в ліс та не вбили як Вербицького. Вдруге почула про нього під час війни на Донбасі. Ним почали цікавитися представники діаспори, які передавали через нього допомогу для бійців АТО і довго чекали на звіти. Я перевірила Мар`янову накладна по цих аптечках – вона подана від громадської організації Help-Life, котра не існує в Україні. Номер на печатці не є номером ЄДРПОУ, там бракує цифр", - говорить волонтер Валентина Варава.

  Громадської організації «Help-Life», від якої подана накладна не існує в Україні, кажуть волонтери, а номер на печатці не є номером ЄДРПОУ
Громадської організації «Help-Life», від якої подана накладна не існує в Україні, кажуть волонтери, а номер на печатці не є номером ЄДРПОУ

"Певний час ми співпрацювали, але в нас виникли з ним проблеми. Для нас передавали гроші, а Мар`ян Гарвилів їх чомусь затримував. Зрештою бійці батальйону вимагали від нього звіту. Через деякий час він таки звіт надав. Непорозуміння з ним у нас не раз виникали, тож в червні 2015 року запропонували йому розійтися, на що він погодився", - розповів командир Добровольчого батальйону ОУН Микола Коханівський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розводили українців: сім найпоширеніших шахрайств

"З Мар`яном ми дружили десь з 1999 року. Познайомилися в організації "Українська молодь Христова". Мали доволі тісні взаємовідносини. Але після двох фактів я розірвав з ним будь-які контакти. Спочатку він, незважаючи на заявлювані ним патріотичні гасла, пішов працювати на Партію регіонів під час місцевих виборів 2010 року. Хвалився, як він робить "потрібний" результат на виборчих дільницях. Згодом збирав кошти на лікування своєї здорової дитини нібито від раку. Коли ситуація з дитиною виплила на поверхню, прибіг до мене за правовою допомогою бо я юрист,. Його тоді хотіли притягнути до відповідальності. Я відмовився йому допомагати", - повідомив його колишній колега Павло Дмитраш.

Водночас, Гаврилів запевнив що уже повернув зібрані кошти на дитину.

"Будучи в Мадриді в 2015 році Мар`ян зупинявся у нас двічі. Ми з дружиною супроводжували його на всіх зустрічах з громадою в церквах, школах, організовувалися збори коштів. Суми він не приховував і те що було зібрано в Мадриді відповідає сумам вказаним в звітах. Його останній лист-прохання я особисто представив священнику УПЦ, і тоді було зібрано більше 100 євро на автомобіль для АТО. Після чого був лист подяка. Обидва підписані командиром з печаткою частини. Я не дуже звертав увагу на підписи і печатки, кредит довіри був колосальний. В ході нашого спілкування він залишив після себе дуже позитивні враження у мене і дружини. Ми час від часу передавали якісь продукти як особисто для Мар'яна, його сина, так і для хлопців на передову", - зазначив один з представників української громади в Мадриді Михайло Томей.

Зараз ви читаєте новину «Відомого волонтера і майданівця звинуватили у шахрайстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути