середа, 19 квітня 2017 05:28

Відкритий ринок принесе подорожчання електроенергії - експерти

Відкритий ринок принесе подорожчання електроенергії - експерти
Для населення електроенергія зросте втричі. Фото google

Нові правила на ринку електроенергії в України можуть призвести до збільшення тарифів для населення. На заваді необхідній для справедливої ціни конкуренції загрожує стати монополізація ринку і корупційні схеми.

"В разі, якщо цей закон буде належним чином уведений в дію, він дійсно відкриє споживачам можливість обирати, у кого та коли купувати електроенергію, та приставати зрештою на найбільш вигідні пропозиції на ринку. Зарано думати, що в Україну зараз прийдуть потужні інвестори", - розповів Андрій Герус, колишній член Національної комісії регулювання енергетики та комунальних послуг, повідомляє DW.

За словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, попередній закон просто не виконувався українською владою, тож ситуація вимагала термінового перезавантаження. Але наслідки від вільного ринку електроенергії споживачі відчують не раніше, ніж через п'ять років.

"Виграти від ситуації із монополією ринку завдяки прямим контрактам із продавцями зможуть лише великі промислові споживачі. А ось для населення ціна електроенергії може вирости приблизно в два або три рази, а для бюджетних установ та середнього бізнесу, можливо, - в півтора чи два рази. Лібералізація ринку електроенергії без зростання ціни відбутися не може, але різниця між ринковою ціною для різних ступенів монополізації ринку завжди буде різна. ", - прогнозує Герус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тепловим станціям Ахметова підняли тариф.

За роки президентства Віктора Януковича холдинг ДТЕК Ріната Ахметова, створений у Донецьку на початку 2000-х, фактично став монополістом на енергетичному ринку. Нині компанія олігарха контролює 76% ринку теплової генерації і 27% загальної, 2014 року на її частку припадало 99% експорту української електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «Відкритий ринок принесе подорожчання електроенергії - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути