понеділок, 21 січня 2008 09:09

Відкритий новий вірус, який викликає рак шкіри

Американські учені відкрили невідомий раніше вірус, який, імовірно, є причиною однією з найбільш небезпечних форм раку шкіри - раку з кліток Меркеля. Новий вірус, що отримав назву поліомавірус кліток Меркеля (Merkel cell polyomavirus, MCV), присутній в 80% пухлин цього типу.

Клітки Меркеля розташовуються в глибоких шарах епідермісу шкіри і вважаються відповідальними за тактильну чутливість. Рак з кліток Меркеля є агресивною злоякісною пухлиною шкіри, що вражає переважно літніх людей і пацієнтів з ослабленим імунітетом, зокрема хворих СНІДом, а також тих, що перенесли трансплантацію органу. Причина захворювання невідома.

Учені з Інституту раку при Університеті Піттсбурга досліджували зразки тканин пухлини з кліток Меркеля і виявили чужорідну ДНК, інтегровану у власний геном пухлини. Керівник дослідження Патрік Мур і його колеги визначили, що ДНК належить невідомому раніше вірусу з роду поліомавірусів. Вказаний вірус вдалося виділити в 8 з 10 (80%) зразків тканини ракової пухлини з кліток Меркеля і в 5 з 59 (8%) контрольних зразків тканин, узятих з різних ділянок тіла здорових людей.

На думку учених, вірус може бути одним з основних чинників, що провокують ріст пухлини. Вони припускають, що вірус може синтезувати білок, сприяючий зростанню пухлини, або впливати на ген, стримуючий зростання пухлини.

"Отримані нами дані можуть стати основою для діагностичного тесту або привести до створення вакцини, яка допоможе в лікуванні хвороби і її профілактиці", - повідомив Патрік Мур. Тим часом, учений відзначив, що їх дані не є остаточними і потребують додаткового підтвердження.

У США щорічно діагностується близько 1,5 тисяч випадків раку шкіри Меркеля, причому в останні десятиліття спостерігається помітне зростання захворюваності. Рак шкіри Меркеля швидко метастазує. Близько двох третин пацієнтів вмирають протягом п"яти років після встановлення діагнозу, повідомляють  Подробиці .

Зараз ви читаєте новину «Відкритий новий вірус, який викликає рак шкіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути