вівторок, 27 липня 2021 13:50

Спецтема: 30 років Незалежності

Від опери до IT: 15 особистостей, які прославили Україну у світі
15

24 серпня цього року Україна святкуватиме 30-річчя незалежності. Gazeta.ua зібрала історії 15 українців, чиї успіхи є візитівкою нашої держави у світі.

1. Катерина Павленко. Співачка, фольклористка, композиторка, солістка гурту Go_A. Представляла Україну разом із колективом на цьогорічному конкурсі Євробачення в Нідерландах із піснею "Шум". Посіла у фіналі п'яте місце, а за підсумками глядацького голосування — друге. В основі пісні - давня українська веснянка "Шум". Походить із дохристиянських часів і ритуалів, пов'язаних із весняним пробудженням природи, на думку фольклористів. Її вивчають понад 150 років.
Після конкурсу хіт очолив світовий парад музичних трендів Spotify та увійшов до 20 найкращих в інших хіт-парадах. Зокрема, у європейському iTunes, пісенному хіт-параді на сайті Kvorb пісню оцінюють на рівних із хітом Джастіна Бібера.

Автор: гурт GO_ A у Facebook
  Катерина Павленко із гуртом GO_ A мали неймовірний успіх на Євробаченні
Катерина Павленко із гуртом GO_ A мали неймовірний успіх на Євробаченні

2. Еліна Світоліна. Тенісистка, що 2017 року могла стати першою ракеткою світу. Тоді п'ять разів перемогла на різних турнірах. Еліна Світоліна вперше в кар`єрі й в історії українського жіночого тенісу загалом потрапила до вісімки найсильніших тенісисток за підсумками сезону. На підсумковому турнірі сезону на Чемпіонаті WTA в Сінгапурі Світоліна здобула чергову перемогу над тодішньою першою ракеткою світу Сімоною Халеп, але програла два інші матчі й припинила боротьбу на етапі колового турніру. 28 червня 2017-го з нагоди Дня Конституції України президент Петро Порошенко постановив нагородити Еліну Світоліну орденом "За заслуги" III ступеня. У липні цього року вийшла заміж за француза Ґаеля Монфіса. Після весілля вирушила на Олімпійські ігри 2020 у Токіо, де здобула вже дві перемоги.

Автор: Еліна Світоліна у Facebook
  Еліна Світоліна успішно представляє Україну в тенісному спорті
Еліна Світоліна успішно представляє Україну в тенісному спорті

3. Оксана Линів. Диригентка. Перша жінка на посаді головного диригента Опери та філармонійного оркестру в австрійському місті Ґрац.Оксана Линів опікується розвитком класичної музики в Україні й відома як посол культури України у світі. Її визнали найкращою диригенткою 2020 року за версією оперного часопису Oper!Das Magazin. Стала першою жінкою-диригенткою оркестру за 145-річну історію оперного фестивалю в німецькому Байройті. Цей фестиваль - один із найвідоміших у світі, присвячений творчості німецького композитора Ріхарда Ваґнера.

Автор: Оксана Линів у Facebook
  Оксана Линів відома як посол культури України у світі
Оксана Линів відома як посол культури України у світі

4. Макс Левчин. Підприємець, який працює в Кремнієвій долині в США. Створив систему платежів PayPal, якою зараз користується світ. З України поїхав у 16 років. Сьогодні він є одним із найуспішніших і найбагатших програмістів долини. Входить до списку Forbes.

Автор: illinois.edu
  Макс Левчин працює у Силіконовій долині у США
Макс Левчин працює у Силіконовій долині у США

5. Богдан Гаврилишин. Економіст зі світовим ім'ям народився на Тернопільщині, жив у Канаді. Був членом Римського клубу - міжнародної неурядової організації, яка об'єднує громадських діячів і вчених із понад 30 країн світу. Вони займаються перспективами розвитку людства. Завдяки Богдану Гаврилишину з'явився Всесвітній форум у Давосі. Сюди щороку з'їжджаються політики й перші особи світового бізнесу.

Автор: Українська правда
  Богдан Гаврилишин - український економіст із світовим ім'ям
Богдан Гаврилишин - український економіст із світовим ім'ям

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко про відродження української ідентичності: відстань, яку ми мали долати за 30 років, здолали за п'ять

6. Андрій Шевченко. Футболіст і тренер збірної України з футболу. Почав кар'єру 1992 року. Став найкращим бомбардиром команди першої ліги "Динамо-2". 1999-го прославив Україну на весь світ. Почав грати в італійській команді "Мілан". Сума угоди з продажу гравця становила $25 млн. Тоді Шевченко став кращим бомбардиром італійської першості. Забив 24 м'ячі в 32-х іграх. Андрій Шевченко — перший українець, який виграв Лігу чемпіонів УЄФА в складі футбольного клубу "Мілан" 2003 року. За 12 років футбольної кар'єри Шевченка визнали найкращим футболістом Європи. Він здобув премію "Золотий м'яч". Під керівництвом Андрія Шевченка українська збірна на Євро-2020 уперше в історії вийшла в 1/4 фіналу. Програла команді Англії — 0:4.

Автор: Андрій Шевченко у Facebook
  Андрій Шевченко вів українську збірну з футболу до історичних перемог
Андрій Шевченко вів українську збірну з футболу до історичних перемог

7. Джамала. Співачка кримськотатарського походження, народна артистка України. Перемогла на Євробаченні у Стокгольмі у Швеції 2016 року. Виконувала авторську пісню "1944", присвячену трагічним подіям минулого, зокрема депортації кримськотатарського народу.
Джамала також здобула премію Marcel Bezencon у номінації "Улюблениця коментаторів" і Eurostory Award за найкращий рядок серед текстів пісень.

Автор: Джамала у Facebook
  Джамала привезла перше місце із Євробачення 2016 року
Джамала привезла перше місце із Євробачення 2016 року

8. Герман Макаренко. Диригент Національної опери став першим українцем — лауреатом премії ЮНЕСКО. Почесне звання Макаренку надали "на знак визнання його відданості справі просування музики як рушійної сили діалогу і взаєморозуміння між людьми, визнання його внеску у зміцнення миру й терпимості, зокрема завдяки виступам оркестру "Київ-Класик", а також глибокої відданості ідеалам і пріоритетам ЮНЕСКО".

Автор: opera.com.ua
  Герман Макаренко став першим українцем - лауреатом премії ЮНЕСКО
Герман Макаренко став першим українцем - лауреатом премії ЮНЕСКО

9. Брати Клички. Багато років поспіль у світі Україна асоціювалася саме з іменами Володимира й Віталія Кличків. Старший із братів за свою кар'єру поступився суперникам лише двічі. За це й потрапив до Книги рекордів Гіннеса як боксер, який виграв 26 боїв за короткий проміжок часу. Після закінчення спортивної кар'єри Віталія Кличка обрали мером української столиці. Володимир Кличко - єдиний українець, який належить до сотні найбагатших спортсменів світу. Олімпійський чемпіон із боксу в надважкій ваговій категорії. Чемпіон світу з боксу у важкій ваговій категорії за версіями WBO, IBF, IBO, The Ring, WBA. На честь братів Кличків назвали астероїд № 212723, який відкрили 14 вересня 2007 року в Андрушівській астрономічній обсерваторії. 2010-го Укрпошта випустила на честь братів поштову марку "Кличко".

Автор: Володимир Кличко у Facebook
  Брати Кличко довгий час були візитівкою України у світі
Брати Кличко довгий час були візитівкою України у світі

10. Руслана Лижичко. Співачка підкорила Європу гуцульською піснею "Дикі танці" під час виступу на міжнародному пісенному конкурсі Євробачення 2004 року. Тоді про Україну заговорив увесь світ. Надалі на конкурсі стало більше автентики, національних мотивів. Того ж року співачка випустила англійську версію диска — Wild Dances. За нього Румунія нагородила Руслану за "Найкращий іноземний альбом". Її пісні виконує філіппінська співачка Велл Барія. Руслана була активною учасницею помаранчевої революції та Революції гідності. За часів президента Віктора Ющенка стала народною депутаткою.

Автор: Руслана Лижичко у Facebook
  Європа полюбила Руслану за гуцульську пісню
Європа полюбила Руслану за гуцульську пісню

11. Джек Паланс (Володимир Палагнюк) — голлівудський актор, який ніколи не цурався українського походження. Батьки його були із Західної України. Актор народився вже у США після їхньої еміграції. 1992 року здобув Оскара. 2004-го відмовився від звання народного артиста Росії під час одного з фестивалів. Наголосив, що нічого спільного з цією країною не має, бо вважає себе українцем. "Я — українець, а не росіянин. Буде краще, якщо ми із друзями просто підемо з фестивалю", — сказав Джек Паланс.

Автор: скріншот із екшену "Шейн"
  Джек Палланс вважав себе українцем і покинув російський фестиваль
Джек Палланс вважав себе українцем і покинув російський фестиваль

12. Володимир Хавкін. Бактеріолог із Бердянська Запорізької області. Винайшов вакцину проти холери й чуми. За це йому завдячує весь світ. Найдовше жив в Індії – 22 роки, рятував країну від епідемії. За 40 років понад 35 млн осіб завдяки йому вбереглися від страшної хвороби. В Індії Володимира Хавкіна сприймали як божество, у пресі називали "благодійником людства".

Автор: uk.wikipedia.org/
  Українцю Володимиру Хавкіну світ завдячує вакцині від холери й чуми
Українцю Володимиру Хавкіну світ завдячує вакцині від холери й чуми

13. Ігор Сікорський. Авіаконструктор народився в Києві. 24-річним здобув перше світове визнання — його літак "Ілля Муромець" став рекордсменом у вантажності. Згодом переїхав до США, де відкрив власну компанію — Sicorski Air Engineering. Його вертольоти використовували збройні сили США. Вертольоти Ігоря Сікорського першими в історії перелетіли Атлантику й Тихий океан. Вони з'єднали континенти й дали можливість долати величезні відстані за лічені години.

Автор: pp.userapi.com
  Ігор Сікорський розробляв потужні літаки
Ігор Сікорський розробляв потужні літаки

14. Соломія Крушельницька. Оперна співачка з неперевершеним сопрано і діапазоном на три октави. Нею захоплювався весь світ. Легко співала вісьмома мовами. Щоб слухачі знали, звідки вона родом, після концертів часто знайомила публіку з українськими піснями. За життя Соломію Крушельницьку визнали найвидатнішою співачкою світу. Поміж її численних нагород і відзнак, зокрема, звання "Ваґнерівська примадонна" XX століття.

Автор: uk.wikipedia.org
  Соломія Крушельницька володіла неперевершеним сопрано у три октави.
Соломія Крушельницька володіла неперевершеним сопрано у три октави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський привітав Кікабідзе з 83-річчям і запросив на святкування Дня Незалежності України

15. Квітка Цісик. Американська співачка родом з України. З нею працював продюсер Майкла Джексона Квінсі Джонс. Її голос звучав у рекламі для McDonald's, Coca-Cola, American Airlines і Ford Motors. Записала два українськомовні альбоми – "Квітка" 1980 року, "Два кольори" 1989-го. Це їй коштувало приблизно $200 тис. Для запису винаймала найкращих музикантів Нью-Йорка. Акомпанувала Квітці рідна сестра Марія, а правильну українську вимову ставила мати. Обидві платівки 1990 року номінували на премію "Ґреммі" в категорії "Сучасний фольк". До України вони потрапляли здебільшого контрабандою. Люди перезаписували пісні й передавали одне одному. "Ще ніхто й ніде так не заспівав пісні мого друга Володимира Івасюка, як це зробила Квітка", – сказав згодом Назарій Яремчук.

Автор: uk.wikipedia.org
  Голос Квітки Цісик звучав у рекламі для McDonald’s, Coca-Cola, American Airlines та для Ford Motors.
Голос Квітки Цісик звучав у рекламі для McDonald’s, Coca-Cola, American Airlines та для Ford Motors.

12-й Одеський міжнародний кінофестиваль представив програму української ретроспективи "Незалежні". Покажуть видатні повнометражні й короткометражні стрічки, створені за 30 років незалежності. Добірку сформували зі списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно. Склали за результатами опитування Довженко-Центром і Спілкою кінематографістів України 71 кіноексперта.

Зараз ви читаєте новину «Від опери до IT: 15 особистостей, які прославили Україну у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути