середа, 09 листопада 2022 17:52

Вибори у США: чи зміниться підтримка України

Вибори у США: чи зміниться підтримка України
Рішення на підтримку України раніше голосувалися за підтримки двох партій. Так залишиться і далі, говорить Олександр Сушко.Фото: центр "Відродження"

Більшість республіканців у палаті представників в результаті виборів у США означає додаткові проблеми для комунікації дипломатів.

Однак підтримка України не має зменшитися. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олександр Сушко, директор Центру миру, конверсій та зовнішньої політики.

"Ситуація в сенаті є наразі нічийною. У палаті представників більшість у республіканців. Цей результат передбачуваний. З початку наступного року адміністрація президента Джо Байдена втратить можливість одноосібного управління країною. Однак зміни влади зараз не відбудеться, бо посада президента є ключовою", – говорить Сушко.

Те, що у палаті представників буде більшість республіканців, змінить певну конфігурацію влади, додає експерт.

"Демократична партія не зможе одноосібно визначати політику США. Доведеться враховувати думку республіканців. А подеколи Байдену доведеться застосовувати вето. Шанси на проходження матимуть ті законопроєкти, які матимуть хоча б часткову підтримку двох партій", – каже Сушко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вибори до Конгресу США вплинуть на підтримку України ‒ у Зеленського зробили прогноз

Рішення на підтримку України раніше голосувалися за підтримки двох партій. Так залишиться і далі, додає експерт.

"Серед республіканців є опозиція матеріальної підтримки України. Це "трампівське крило" – воно більш скептично ставиться до підтримки України. Тому доведеться працювати і переконувати обидві партії. Це дещо ускладнює роботу, але не критично", – наголошує Сушко.

За будь-яких результатів виборів у Конгрес США, які відбудуться 8 листопада, збережеться двопартійна підтримка України, що дасть змогу продовжити допомогу в опорі агресії РФ. Про це заявив безпековий радник США Джейк Салліван у спілкуванні з журналістами під час візиту в Україну. Він наголосив, що ця підтримка буде не "імовірною", а гарантованою.

Джейк Салліван також нагадав, що подібної точки зору дотримуються і конгресмени, зокрема двоє сенаторів, що відвідали Київ – демократка Кріс Кунс і республіканець Роб Портман.

Зараз ви читаєте новину «Вибори у США: чи зміниться підтримка України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути