середа, 16 квітня 2008 13:53

Венесуела схвалила новий податок на нафту

Національні збори Венесуели схвалили новий закон, згідно якого доходи держави від високих цін на нафту різко збільшаться. Про це пише видання The Wall Street Journal.

Якщо світові ціни на нафту марки Brent, що розраховуються щомісячно, перевищують 70 доларів за барель, то нафтові компанії повинні будуть віддавати державі 50 відсотків своїх доходів від різниці між цим середнім показником і ціною продажу, відзначає WSJ. Якщо ж середня вартість нафти перевищить 100 доларів, відрахування державі підвищаться до 60 відсотків.

Агентство Reuters з посиланням на слова міністра нафти Венесуели Рафаеля Раміреса приводить інші цифри. За словами міністра, держава братиме близько 92 центів з кожного долара, заробленого при цінах вище 70 доларів за барель, і кожні 97 центів після досягнення відмітки в 100 доларів.

В загальному підсумку завдяки новому закону бюджет Венесуели поповнюватиметься 150-200 мільйонами доларів в тиждень, що складає 770 мільйонів доларів в місяць і дев"ять мільярдів доларів в рік.

Нагадаємо, що протягом останніх років Венесуела провела націоналізацію більшої частини нафтової галузі, істотно ускладнивши умови розробки своїх надр іноземними компаніями. Це викликало протест у зарубіжних нафтовиків, зокрема у американської ExxonМobil. Ця компанія в лютому 2008 року зуміла заморозити міжнародні рахунки венесуельської державної корпорації Petroleos de Venezuela на загальну суму в 12 мільярдів доларів. Вже в березні ці рахунки були розморожені, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Венесуела схвалила новий податок на нафту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути