неділя, 05 серпня 2018 09:52

Великий терор: у Сандармосі планово знищували українців

Великий терор: у Сандармосі планово знищували українців
У Биківнянському лісі знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій. Фото korrespondent.ne

5 серпня вшановують пам'ять жертв Великого терору. Так назвали масові репресії громадян в СРСР у 1937-1938 роки Їх ініціювало керівництво країни й особисто Йосип Сталін для ліквідації політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв'язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

5 серпня 1937 року — символічний день початку "Великого терору" в Сандормосі, урочищі під Медвеж'єгорськом у Карелії, - масового, планового знищення НКВС СРСР "колишніх куркулів, кримінальників та інших антирадянських елементів".

У Києві цього дня о 9:00 пройде поминальна літургія за жертвами Великого терору в Покровській церкві на Подолі.

Із 11.00 по 12:00 проведуть панахиду та меморіальні заходи біля Хреста репресованим у 1930–1950 роках.

Від 13:00 по 15:00 триватимуть заходи у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 серпня розпочались масові розстріли українців

У 1937-1938 роках на території УРСР, за оцінками істориків, засудили 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу.

Початком Великого терору став наказ НКВД СРСР №00447 "Про репресування колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів" від 30 липня 1937 року.

Запроваджувалися плани на покарання громадян. Вироки за першою категорією означали розстріл, за другою категорією – ув'язнення в таборах ГУЛАГу - з російської Главное управление лагерей. Заарештовані були фактично позбавлені права на захист чи оскарження вироку.

Найбільші захоронення жертв Великого терору в Україні: Биківнянське поховання. Встановлено імена понад 19 тис. розстріляних. Рутченкове поле на Донеччині, район Парку культури та відпочинку у Вінниці, Католицьке кладовище в Умані, Єврейський цвинтар у Черкасах, село Халявин на Чернігівщині, Другий християнський цвинтар в Одесі, 9-й км Запорізького шосе в місті Дніпро, урочище Дем'янів лаз на Івано-Франківщині, урочище Саліна у Львівській області, Тюрма на Лонцького у Львові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Соловецьких таборах масово розстрілювали українців

27 жовтня – 4 листопада 1937 року в урочищі Сандармох поблизу міста Медвеж'єгорськ у Карелії з нагоди наближення 20-річчя Жовтневої революції розстрілли 1111 осіб, з них 287 українців та осіб, долі яких пов'язані з Україною.

Дружини та чоловіки "ворогів народу" підлягали обов'язковому арешту, дітей до 15 років передавали у спеціальні дитячі будинки. Члени сімей "ворогів народів", засуджених до розстрілу, підлягали примусовому переселенню у внутрішні області СРСР.

Починаючи з 2007 року роковини початку Великого терору і 27 жовтня - День пам`яті Соловецького етапу вшановують в Україні на державному рівні.

У 2015 році Україна засудила злочини комуністичного тоталітарного режиму Законом "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганд їхньої символіки".

Зараз ви читаєте новину «Великий терор: у Сандармосі планово знищували українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути