Ексклюзиви
субота, 05 серпня 2017 10:06

5 серпня розпочались масові розстріли українців

5 серпня розпочались масові розстріли українців
Розстріляних НКВД людей загортали землею трактори. Фото twitter.com

5 серпня 1937 року вважають початком так званого Великого терору, під час якого в 1937-1939 роках в СРСР заарештували понад 1,7 млн людей. Більш як 700 тисяч із них були страчені. Саме з того часу почали працювати "трійки" - позасудові органи, які засуджували до розстрілу і вислання.

Під репресії потрапили "куркулі", "кримінальники", "контрреволюціонери" різних відтінків, "повстанці", "церковники", "шпигуни", "троцькісти", "диверсанти", "шкідники", "буржуазні націоналісти" – тобто й українська інтеліґенція, яка, за визначенням Сталіна, "не заслуговувала довіри".

"Трійки" поєднували в собі слідство, обвинувачення, суд і виконання вироків. На все відводилося 10 діб.

Доля так званого Соловецького етапу (1111 осіб) стала відомою лише 1997 року: капітан Матвєєв з помічниками розстріляв його 27 жовтня, а також 1, 2, 3 і 4 листопада в урочищі Сандармох на півдні Карелії. Серед 290 українців: творець театру "Березіль" Лесь Курбас, поет-неокласик Микола Зеров, драматург Микола Куліш, колишній міністр освіти УНР Антон Крушельницький та його сини Остап і Богдан, академік Матвій Яворський, професор Володимир Чехівський, професор Сергій Грушевський, географ Степан Рудницький, письменники Валер'ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер'ян Поліщук, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Михайло Козоріс, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий, науковці Микола Павлушков, Василь Волков, Петро Бовсунівський, Микола Трохименко, творець Гідрометеослужби СРСР професор Олексій Вангенгейм, міністр фінансів УСРР Михайло Полоз.

У День пам'яті з нагоди 80-роковин "Великого терору", у Києві відбудуться заходи із вшанування жертв сталінських репресій.

Вранці, о 9.00, розпочалася поминальна літургія в Покровській церкві на Подолі (внизу Андріївського узвозу, метро Контрактова площа), повідомляє сайт Українського інституту національної пам'яті (УІНП).

З 11.00 до 12.00 – панахида та меморіальні заходи біля Хреста репресованим у 1930-х – 50-х років (біля будівлі колишнього Жовтневого Палацу, метро "Майдан Незалежності").

О 12.00 – хвилина мовчання "80 років з дня початку "Великого терору" в Україні", яку, як зазначено в телепрограмі, транслюватиме канал ICTV.

З 13.00 по 15.00 триватимуть меморіальні заходи у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили" (метро "Лісова", далі Броварською маршруткою до Биківнянського меморіалу).

Сандармох знайшли за документами. Тут приблизно 150 ям, де поховані близько 9 тисяч розстріляних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НКВД знищило українську інтелігенцію під час репресій.

За 15 місяців кампанії, за політичними звинуваченнями в СРСР заарештовали більше 1,7 млн. осіб.

Починаючи з 2007 року, річниця початку Великого Терору (5 серпня) і день пам`яті Соловецького етапу (27 жовтня), відзначаються в Україні на державному рівні.

Комуністичний режим ставився до жінок неймовірно брутально. Через політичні причини їх страчували після показових процесів. Або без суду вбивали під час спроб втекти за "залізну завісу", ув'язнювали в тюрмах, концентраційних і трудових таборах. Такою була "рівність" чоловіків і жінок в СРСР та країнах комуністичного блоку – рівність в експлуатації.

Зараз ви читаєте новину «5 серпня розпочались масові розстріли українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути