Ексклюзиви
неділя, 21 квітня 2019 10:55

Великдень у католиків: головні традиції та заборони свята

Великдень у католиків: головні традиції та заборони свята
Сьогодні, 21 квітня, християни західного обряду відзначають Воскресіння Господнє. Фото - AgroPortal.ua

Сьогодні, 21 квітня, християни західного обряду відзначають Воскресіння Господнє. Великдень є найдавнішим і найголовнішим християнським святом усього богослужебного року.

Для християн Великдень символізує перемогу життя над смертю, звільнення від тягарів гріха, перехід зі стану несвободи в царину свободи і любові. За Євангеліями, після того, як Ісус прийшов до Єрусалима, був зраджений і страчений на хресті, а потім похований у печері відданими учнями — він воскрес.

Недільного дня, прийшовши до Його гроба, жінки-мироносиці виявили, що місце поховання порожнє. Натомість побачили ангела, який сповістив, що Ісус воскрес. Невдовзі одній із них явився Христос, якого вона сприйняла спочатку за садівника, і сказав про своє воскресіння. Радісна звістка надзвичайно швидко поширилася Єрусалимом, а потім і всією Іудеєю.

За традицією, перед початком богослужіння запалюється Пасхал (особлива свічка), вогонь від якої передається всім християнам. Полум'я завжди вважається символом очищення, однак Благодатний вогонь має значення "Світу Божого" і просвітництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли українці святкуватимуть Трійцю 2019-го

Невід'ємною частиною свята є трапеза з попередньо освячених символічних продуктів. Обов'язковим атрибутом свята є яйця-крашанки. За легендою, коли Марія Магдалина почала розповідати про диво воскресіння, її слова дійшли до імператора. Він посміявся зі звістки, сказавши, що як білі яйця ніколи не стануть червоними, так і мертві не стануть живими. У цей момент яйце в його руці одразу стало червоним.

Також до свята обов'язково подають паску, яка має роль святкового хліба і зустрічається лише на свято Великодня у своєму оригінальному вигляді. Спочатку вона мала вигляд піраміди і символізувала Гроб Господній.

Вважається, що приготування вечері потрібно закінчити у Великий четвер, щоб не відволікатися від служби у Страсну п'ятницю. За правилами, саму трапезу потрібно починати спочатку з яйця, потім — паска, після чого можна було переходити до м'яса та до інших страв.

На Великдень вважається тяжким гріхом займатися будь-якою роботою, сваритися, злитися. Весь благодатний і світлий день треба присвятити виключно святкуванню Воскресіння Христового у сімейному колі.

Християни східного обряду сьогодні, 21 квітня, відзначають Свято Входу Господнього в Єрусалим, або, як його ще називають у народі, Вербну неділю.

Зараз ви читаєте новину «Великдень у католиків: головні традиції та заборони свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути